Helga Fransson som är volontär på Juventas ungdomsjour menar att många kan känna sig utstötta och utsatta i Södertälje. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Volontären Helga: Fientlig syn på hbtq-personer i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje är en av kommunerna i länet där en ideell aktör nu har sökt bidrag för att starta fler inkluderande mötesplatser för unga hbtq-personer. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har tidigare uppmärksammat att det i endast fyra av Stockholms läns 26 kommuner finns sådana mötesplatser.

Helga Fransson, som är volontär på Juventas ungdomsjour, menar att många kan känna sig utstötta och utsatta i Södertälje. Något som även Jessica Norin Ortiz, verksamhetsledare på Juventas ungdomsjour, vittnar om:

– Hederskulturen är en del av problematiken men även småstadssyndromet. Det är svårt att vara anonym här och sticker du ut från normen så kommer det att märkas, säger hon.

I videon förklarar Helga Fransson att en mötesplats skulle göra att hbtq-personer känner sig tryggare.

Om bidraget för hbtq-mötesplatser

Regeringen har beslutat att ge myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, ett nytt uppdrag att fördela projektbidrag till ideella organisationer som gör insatser som främjar mötesplatser för unga hbtq-personer. Bidraget som ska delas ut under 2021 är på 2 miljoner kronor.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, är en av regeringens utsedda hbtqi-strategiska myndigheter. Myndigheten arbetar kontinuerligt med att ta fram och sprida kunskap om bland annat unga hbtq-personers förutsättningar och levnadsvillkor.

Vad är hbtqi?

Hbtqi, ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Första gången som förkortningen hbt förkom i tryck var 2000 i RFSL:s tidning Kom ut. Syftet var att bredda tidigare använda uttryck som homo, lesbisk, bög och gay, och nu även inkludera transpersoner. Över åren har fler bokstäver tillkommit i förkortningen. År 2012 började RFSL använda hbtq istället för hbt, och år 2019 etablerades officiellt förkortningen hbtqi.

Källa: RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.