SVT skrev förra veckan om hovrättens dom där både Scania och dess helägda bolag DIS, Dynamate industrial services, fälldes.
Domen gällde den arbetsplatsolycka i november 2010 då elektrikern Thomas Thernström klämdes ihjäl mellan taket och den lyftkorg som han arbetade i.
– Det har varit jättetufft. Jag har varit sjukskriven också i perioder för jag har haft väldigt lite avlastning, säger Åsa Karmteg som lämnades ensam med två barn när hennes sambo gick bort.
Jobbig tid
Åren efter olyckan innebar en ständig ström av telefonsamtal med åklagare, med poliser, blöjbyten, jobbpendlande. Och en husflytt.
Läs mer: Scaniachef döms efter dödsolycka
– Jag jobbade i Stockholm och kunde i bo kvar i Södertälje. Det funkade inte med två barn. Och sedan ville jag inte bo kvar i huset som Thomas hade renoverat och gjort altanen och allt.
Idag, nästan sex år senare, börjar det lätta något. Även om sorgen finns kvar har den ”ändrat färg”, säger Åsa Karmteg.
– Barnen är också lite mer självständiga idag så man känner att man kan börja lite leva igen.
”Kaffepengar”
Och så var det domen i hovrätten också. En upprättelse för Thomas, kallar hon det.
– Två miljoner kronor i böter är kaffepengar för Scania. Men jag är nöjd över att även två chefer fälldes så att man tänker på sådana här saker. Chefer ska inte bara lyfta höga löner utan även se till att de under en kan arbeta tryggt.
– Det är klarlagt nu. Det här var en brottslig handling som ledde till hans död.
”Dramatiskt”
Stefan Palmgren är senior vice president på Scania:
– Hovrätten anser att vi har brustit. Två chefer är dömda och det är bara att konstatera att det är så, och det ser vi naturligtvis allvarligt på. Vilket ger konsekvenser för chefskapet och allt vad det innebär. Det kändes dramatiskt.
– Det var en helt annan bedömning än vad tingsrätten gjorde, vilket inte är så ovanligt vad jag kan förstå heller i och för sig.