Det var i slutet av augusti 2017 som en man i 50-års åldern fastnade i en maskin i en av verkstäderna i Södertälje och senare avled på sjukhus till följd av skadorna. Fallet utreddes till en början som arbetsmiljöbrott, men den förundersökningen lades ned då åklagaren inte kunde se att att arbetsgivaren Scania hade agerat vårdslöst.
Nu har rättegången mot den man som ska ha startat en robotcell när kollegan fortfarande befann sig i den avslutats.
– Det är ett väldigt speciellt fall, det är ett väldigt sorgligt fall. Det är inget traditionellt fall där man har våldsverkare mot offer. I någon bemärkelse är alla inblandade offer. Min klient som är åtalad var vän och arbetskollega med den förolyckade, säger den åtalades advokat Ninmar Poli.
Försvaret vill fria
Mannen som är i 60-årsåldern är misstänkt för vållande till annans död. Enligt åtalet ska han ha brutit mot reglerna när han startade robotcellen trots att kollegan fortfarande befann sig i den. Försvaret hävdar dock att mannen bör frias med huvudargumentet att kollegan ska ha signalerat till honom att starta maskinen.
– Han har följt instruktioner som hans kollega har lämnat. Han har tryckt på knappar som satt igång robotcellen när kollegan har varit inne i robotcellen. Så får man egentligen inte göra, men anledningen till att han ska frias är att han följt vännens instruktioner, säger Ninmar Poli.
”Lära sig och gå vidare”
Kammaråklagare Marcus Ekman har tidigare hävdat i en intervju med SVT Södertälje att detta dock inte spelar någon roll då det finns tydliga instruktioner om att man inte får köra maskinen när någon finns på insidan.
– Det viktiga för mig är att visa att det här inte var ett riktigt agerande. Påföljden är inte det centrala. Här handlar det om att lägga fast ansvaret, att man kan lära sig av det och gå vidare, säger Marcus Ekman som yrkar på villkorlig dom.
Domen väntas falla 11 september.