En kvinna i ljust hår och en man i grått hår, i mitten en animerad bild på människor och Södertälje kommuns logga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör justitieminister berätta om regeringens planer och varför Boel Godner (S) ser utredningen som viktig för Södertälje men även för andra kommuner. Foto: Kalle Thulin/SVT, Riksdagen

Efter JO:s beslut om att stoppa Södertäljes bakgrundskontroller – regeringen tillsätter utredning

Publicerad

Regeringen kommer inom kort tillsätta en utredning om utvidgade registerkontroller. Det här efter att JO konstaterat att Södertälje kommuns bakgrundskontroller av anställda stred mot lagen.

– Vi ser fram emot ett verktyg som inte ifrågasätts, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande.

Efter JO:s beslut i höstas ställde den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Ludvig Aspling frågan till justitieministern om vilka lagändringar som måste till för att Södertälje och andra kommuner i framtiden ska kunna genomföra bakgrundskontroller.

Under en interpellationsdebatt i riksdagen där frågan besvarades lovade Gunnar Strömmer (M) att en utredning ska tillsättas inom kort och göras inom ramen för snabbspår.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

”Så snabbt det bara går”

– Vi vill sätta en utredning på fötter så snart det bara går, som dessutom med ett tydligt avgränsat uppdrag kan komma framåt skyndsamt för att hantera kommunernas situation, sa han i riksdagen.

När utredningen tillsätts och när ny lagstiftning kan komma på plats är dock för tidigt att säga. Justitiedepartementet skriver i ett mejl till SVT att arbete pågår med att ta fram direktiv till utredningen och och de i nuläget inte har något mer besked i frågan än det som sagts tidigare.

Att en utredning nu tillsätts välkomnas av kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

– Vi tycker det är jättebra, så att vi kan komma igång igen med våra bakgrundskontroller för att skydda vår kommun från människor som inte ska arbeta här.

Kontrollerna återupptas

Efter JO:s beslut pausades bakgrundskontrollerna av alla anställda men i december meddelande stadsdirektören att de återupptas i slutet av februari – dock enbart vid nyrekryteringar.

Hör mer i videon ovan hur Boel Godner ser på utredningen och hur regeringens planer ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet