Hösten 2023 meddelande Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, att Tysslinge omedelbart måste vidta åtgärder för att komma till rätta med den allvarliga situationen.
Då hade antalet incidenter om hot och våld stigit till 72, från tolv under 2016 när hemmet öppnades.
Senare under hösten gjorde även JO, Justitieombudsmannen, en inspektion och kom med skarp kritik.
”Ungdomshemmet förmår inte att upprätthålla vare sig tryggheten och säkerheten eller ordningen och strukturen i verksamheten,” skrev JO då.
Riksrevisionen konstaterade efter en granskning i maj – där Tysslinge ingick – att Sis-hemmen brister på alla punkter.
Vård i enskildhet
Sen dess har flera åtgärder vidtagits som enligt institutionschefen haft stor effekt. En central del är en ny byggnad med åtta platser för vård i enskildhet.
– Tanken är att vi hela tiden ska ha en överkapacitet, ifall det skulle behövas i samband med ordningsstörningar, hot och våldssituationer, säger Mikael Skaldeman.
I videon ovan: Följ med när SVT får titta in i de nya rummen som precis har börjat användas.
Brister i vården
Under inspektionerna förra året pekades även bristande vård ut. JO skrev att flera av ungdomarna inte kände till sina individuella verkställighetsplaner. Planerna ska bland annat beskriva vilka behandlingsinsatser som ska genomföras för att ungdomen inte ska återfalla i brott.
De bristerna är också åtgärdade nu, enligt Skaldeman. Hemmet har anställt fler psykologer och andra behandlingsmedarbetare.
– Alla ungdomar känner till sina verkställighetsplaner. Vi har också fler behandlingsinsatser, både behandlingsprogram och individuella möten.
Men det finns också förbättringspotential– bland annat vill institutionschefen förbättra arbetet i de nya skollokalerna, utöka antalet fritidsaktiviteter och ytskiktsrenovera avdelningarna.
– De är väldigt gamla och slitna och är inte en miljö vi vill bedriva verksamhet i egentligen, så det är något vi kommer jobba med resten av det här året.
Har du erfarenhet av Sis-hemmet Tysslinge och vill berätta? Tipsa oss sodertalje@svt.se
VÅRD I ENSKILDHET
Vård i enskildhet innebär att ungdomen under en tid får bo i en egen del av ungdomshemmet. Det kan bli aktuellt om personalen bedömer att det behövs utifrån behov av vård eller säkerhet.
Ett beslut om vård i enskildhet gäller som längst i sju dagar. Men det kan omprövas tidigare om det inte längre behövs, eller förlängas i ett nytt beslut.
Källa: Sis
REFORM AV SIS
Regeringen tillsatte i februari 2024 en utredning i syfte att reformera och se över den statliga barn- och ungdomsvårdens uppdrag och organisation.
Den nya ungdomsvården ska få en bättre tillsynsfunktion, bättre hantering av rapporterade missförhållanden och personalen ska kontrolleras mer noggrant.
Från sommaren 2026 ska grovt kriminella 15-17-åringar hamna på särskilda ungdomsfängelser, och då skapas större möjlighet att fokusera på vård av unga som inte dömts för grova brott.
Utredningen ska vara klar i april 2025 och fram tills dess fortsätter Sis med ett påbörjat utvecklingsarbete.
Källa: Regeringen