En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen illustrerar en silhuett av en person i rullstol i en rumsmiljö, vilket kan symbolisera funktionsnedsättning eller behov av hjälpmedel. Den högra sektionen visar en kvinna i en utomhusmiljö, med träd och grönska i bakgrunden, vilket ger en känsla av liv och natur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör Södertälje kommun idag för att förhindra fusk inom personlig assistans? Hör omsorgsdirektören berätta om de förändringar som gjorts. Foto: SVT Grafik/Patrik Aiorosto/SVT

Efter misstänkta fusket – färre anhöriga anställs som personliga assistenter

Publicerad

Just nu pågår rättegången i den omfattande assistanshärvan i Södertälje. Det handlar om en familj som misstänks för fusk med ersättningen. Nu har kommunen förändrat sina rutiner vid rekrytering av personliga assistenter.

– Vi anställer anhöriga i mer begränsad omfattning idag, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör på Södertälje kommun.

Rättegången inleddes i slutet av september och kommer pågå en bit i november. Under den här veckan hålls förhör i rätten med två av syskonen och en svärson.

Totalt står åtta personer åtalade – fem syskon och svärsonen som är misstänkta för grovt bedrägeri samt mamman och pappan som åtalas för medhjälp till grovt bedrägeri.

Var anställda av kommunen

Syskonen och svärsonen var anställda av Södertälje kommun som personliga assistenter åt sin sjuka pappa men i själva verket var det mamman som utförde arbetet, enligt förundersökningen. Syskonens arbetspass krockade med deras arbetspass på deras vanliga arbeten såsom polis, advokat och pilot.

Det var en ny medarbetare på Södertälje kommun som 2018 började fatta misstankar om familjen och larmade men det dröjde till året därpå innan kommunen gjorde en polisanmälan.

Assistansbedrägeri några år tidigare

Det här trots att det några år tidigare skett en liknande härva i Södertälje där 34 personer fälldes för delaktighet i mångmiljonbedrägerier för assistansersättning.

– Man kan tycka att det tagit lång tid men från det att man börjar se signaler och börja åtgärda så går det en tid innan man landar i en misstanke om brott så därav har det gått ett antal år, säger Karin Björkryd.

I videon ovan: Hör vilka förändringar av rutiner som gjorts sedan härvan uppdagades.

Så avslöjades miljonbedrägerierna i assistanshärvan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Piloten som enligt schemat varit flera kilometer upp i luften när han hjälpte sin far. ” säger SVT:s reporter Aida Arslanovic i videon. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.