– I Södertälje är det kampen om narkotikamarknaden som är den tändande gnistan men sedan är det lättkränkta machopojkar som känner att de måste agera för att de blivit kränkta på ett eller annat sätt, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och gängexpert.
Han säger att gängen i Södertälje byter lojaliteter betydligt oftare idag.
Annars tycker han Södertälje är sig likt när det gäller brottslighet och nämner det utbredda välfärdsfusket. Han har jobbat här i tiotalet år och lämnade för ett par år sedan. Han var med om att leda polisens Tore-satsningar som avslöjade flera härvor, bland annat assistanshärvan och hemtjänsthärvan. Nu avslöjar Appelgren att nya härvor kommer uppdagas i Södertälje.
– De ärenden vi kommer redovisa närmsta halvåret visar att det är samma saker man gör nu. Vi måste öka trycket mot det strukturella fusket samtidigt som vi pressar på gängvåldet, säger han.
Hör Gunnar Appelgren om hur polisen måste jobba både mot det akuta våldet och delarna högre upp i den organiserade brottslighetens pyramid, i videon ovan.
Pyramiden visar organiserad brottslighet
Inom Tore-satsningarna arbetar polisen utifrån en pyramid som visar hur den organiserade brottsligheten är uppbyggd, en så kallad maffiastruktur. Tidigare innehöll den tre nivåer.
– Där lade vi till en till nivå där fjärde nivån längst ner är nyrekryteringen. Den måste vi ha med, säger Gunnar Appelgren.
Över den finns yrkeskriminella som i sin tur har olika experter som hjälper de kriminella på legal nivå, såsom exempelvis advokater eller banker. Högst i pyramiden är de som har den systemhotande brottligheten. De som bygger imperium och sällan döms för brott.
Bakgrund Tore-satsningarna
Dubbelmorden på spelklubben Oasen 2010 där två bröder till ledaren för ett av de rivaliserande nätverken sköts till döds blev starten till ett myndighetsgemensamt arbete där Polisen, Södertälje kommun och olika myndigheter satsade på att ta krafttag mot utpressning av näringsidkare, illegala spelkrogar, våld, hot, ekonomisk brottslighet, välfärdsbrott och korruption.
Projektet kallades Tore 1 och insatserna utökades senare i Tore 2 där också systemhotande insatser infördes där där man vill motverka den organiserade brottsligheten som på ett otillåtet sätt påverkar till exempel myndighetsutövande, yttrandefrihet och rättsprocesser. Nu fortgår Tore 3.
– Det stora problemet var att vi 2015-2016 gjorde en stor omorganisation inom polisen som gjorde att vi tappade fart här i Södertälje. Vi måste vara mer uthålliga, säger Gunnar Appelgren som var insatsledare för både Tore 1 och 2 och som var med och drog igång Tore 3.