1. Det ekonomiska läget – kontroll eller oro?
Södertäljes politiker har fattat beslut om delårsrapporten för januari till april. Rapporten visar hur det har gått för ekonomin under årets första månader. Sammantaget har kommunen gått med underskott, men den ekonomiska prognosen för hela året är ändå positiv.
Hur orolig man ska vara över det ekonomiska läget i kommunen rådde det delade meningar om.
– Vi har god koll på ekonomin här i Södertälje även om vi fortfarande har massor av investeringar framför oss, sa Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande, när debatten inleddes.
– Det är med viss oro man står här och ska debattera. Vi har sett en utveckling under längre tid som vi har varnat för. Det är flera nämnder som vi ser har en dålig utveckling, svarade Alexander Rosenberg (M) i oppositionen.
2. Underskott i äldreomsorgsnämnden – försämring eller pågående krafttag?
– Det krävs drastiska förändringar. Det är inte första året vi går med underskott och brukarna är missnöjda, det är en skrämmande utveckling, sa Metin Hawsho (L) när det ekonomiska läget inom äldreomsorgsnämnden debatteras.
Sammantaget går nämnden i underskott med cirka 50 miljoner kronor.
– Det kan inte ha undgått någon att vi tar situationen inom äldreomsorgen på jättestort allvar inom majoriteten, sa Boel Godner (S).
Pia Sjöstand (S), ordförande i äldreomsorgsnämnden lyfte bland annat fram att man arbetar mycket med att effektivisera schemat och vikarieanvändningen. Även David Winerdal (KD) lyfte satsningar på personalens välmående som en viktig fortsättning inom äldreomsorgen.
3. 20 miljoner till Telge fastigheter för renovering av gamla gjuteriet – nödvändigt eller förhastat?
Ett av förslagen var att ge 20 miljoner kronor mer till Telge fastigheter för renoveringen av det gamla gjuteriet.
– Jag tycker det är viktigt att belysa att kommunen har ansvar för kulturellt värdefulla byggnader som vi äger. Gjuteriet är en byggnad som behöver satsas på att renovera. Jag tror det kan bli ett riktigt fint gjuteri som Södertäljeborna kan ta del av, sa Lars Greger (MP).
Men Alexander Rosenberg (M) var istället rädd för att kostnaderna ska skena iväg:
– Vi behöver dra i handbromsen, det ser ut som det här kommer sluta med en ny Fornbacken-skandal, sa han.
Efter omröstning i fullmäktige sa mer än en tredjedel av politiker nej och till att bevilja tillskottet av pengar. Frågan skickades på återremiss för beslut vid ett senare tillfälle.