en kvinna med svart hår i ett svart linne som bara har en hand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Elisabeth pratar med sina följare i en livesändning hemma i villan i Södertälje och hör henne berätta om vilken betydelse hon tror det har att prata om sin funktionsnedsättning helt öppet på Tiktok. Foto: Clara Fritzon/SVT

Elisabeth från Södertälje stor på Tiktok – med bara en hand: ”Tror jag hjälpt många”

Publicerad

19-åriga Elisabeth Varli från Södertälje föddes med en hand och har periodvis mått dåligt över det. För några år sen startade hon ett Tiktok-konto med syftet att normalisera funktionsnedsättningar på sociala medier och hjälpa andra. Idag har hon över 80 000 följare.

”Vad har hänt med din hand?”

Det är den vanligaste frågan Elisabeth får från sina följare och hon har många gånger svarat: navelsträngen knöt sig runt armen när hon låg i magen och fick syrebrist.

– Folk brukar också fråga om handen finns kvar i magen, men när man är så pass liten så blir den som sand, det finns inget kvar.

Den näst vanligaste frågan är vad hon ska äta för lunch, något som hon brukar göra tillsammans med sina följare.

– De brukar också gå och hämta mat och så äter vi tillsammans, det är mysigt.

Blir igenkänd i Södertälje

Med över 80 000 följare och 2,5 miljoner gillningar på sina videos blir hon ofta igenkänd på stan.

– Det är viktigaste är inte att folk ska känna igen mig eller ta bilder med mig, det viktigaste är att de ska förstå målet.

Läser upp betygen

Hon bor tillsammans med sin stora familj i en villa i Södertälje och kombinerar tiktokandet med att läsa upp sina gymnasiebetyg – hon mådde dåligt under skoltiden och betygen blev därefter. I framtiden funderar hon på att plugga vidare.

– Om jag lyckas på ett sätt där jag inte behöver skolan så kanske jag bara satsar på Tiktok och inte pluggar men det är viktigaste är att jag har gymnasieexamen.

I videon ovan: Elisabeth pratar direkt med sina följare och visar runt i huset där hon brukar spela in sina videos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.