• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Boländerna i Uppsala, Uppsala län Det brinner i metallskrot med rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland.

Samira sitter inomhus, klädd i en svart jacka, medan hon befinner sig i en miljö som visar en modern interiör med glas och metallstrukturer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 16-åriga Samira Grönfors Palmroth berätta om hur hon upplevde att hon inte fick det stöd hon behövde när hon mådde psykiskt dåligt. Foto: Elias Voltaire

En kurator på över 500 elever – Samira, 16: ”De är aldrig där”

Uppdaterad
Publicerad

I Södertälje ansvarar motsvarande 27 heltidsarbetande kuratorer för nästan 15 000 elever. En verklighet som ser ungefär likadan ut i hela landet, enligt facket. Eleven Samira Grönfors Palmroth beskriver att hon skulle behövt mer hjälp från skolhälsovården när hon mådde dåligt.

– Man känner sig hjälplös, säger hon.

Samira från Södertälje kämpade i många år med ARFID, en ätstörning som är vanlig bland personer med autism. Hon sökte stöd från skolans elevhälsa, men upplevde att hon inte fick den stöttning hon behövde.

– Det finns alldeles för lite kuratorer. Ibland behöver man prata med någon utomstående och det har inte alltid funnits på min skola, säger Samira Grönfors Palmroth.

Tungt belastade kuratorer

Varje skolkurator i Södertälje kommun har i snitt ansvar för 542 elever. Det är en stark kontrast till Akademikerförbundet SSR:s rekommendation på max 300 elever.

Ulla-Maija Madison är ledamot i förbundsstyrelsen för Akademikerförbundet SSR. Hon menar att situationen i Södertälje inte alls är ovanlig i Sverige.

– Situationen har inte blivit bättre på många år. 85 procent av skolkuratorer ansvarar för över 500 elever. Det är för hög arbetsbelastning för att hinna med det förebyggande arbetet mot bland annat mobbning och trakasserier.

Enligt SSR:s mått har 37 av 43 skolor i Södertälje kommun för få kuratorstimmar. För att nå upp till fackets rekommendation behöver skolorna anställa motsvarande ungefär 22 ytterligare heltidskuratorer.

”Ett bra och starkt elevhälsoarbete på skolorna.”

Emma Rosengren är verksamhetschef på resurscentrum i Södertälje kommun som anställer kommunala kuratorer. Hon menar att det handlar om hur man fördelar arbetet.

– Jag delar inte bilden att det finns för få. Det är inte bara kuratorerna, utan alla på skolan har ett uppdrag. Min bild är att vi har ett bra och starkt elevhälsoarbete på skolorna.

Hör Samira berätta mer om sin ätstörning och elevhälsan i videon ovan.

SVT:s kartläggning av skolkuratorerna

  • Gjordes genom en enkät som skickades till alla skolor i kommunen under slutet av 2024.
  • Resultatet gäller för 14 655 elever på 43 grund- och gymnasieskolor.
  • Kuratorernas anställningsandel räknades om till antal heltidsanställningar.
  • Tre skolor har inte hade tillgång till en kurator.
  • Bara 6 av 43 skolor uppnådde SSR:s rekommendation.
  • På en kommunal skola ligger snittet på 514 elever per kurator, medan motsvarande i en privat skola är snittet 60 elever fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.