Hör Naturvårdsverket om granulat i gummi och plast: ”Det blir en mikroplastpåverkan”. Foto: Naina Helèn Jåma/TT

Experten förklarar: Det här är miljöriskerna med konstgräs

Publicerad

Användandet av granulat i plast eller gummi i konstgräsplaner kan innebära risker för miljön. Pernilla Holgersson på Naturvårdsverkets beställargrupp konstgräs förklarar hur miljön påverkas i klippet ovan.

– Det kan hamna utanför planen och bli en mikroplast-fråga, säger hon.

Om materialet sprider sig från planen tar det lång tid innan det bryts ner, eftersom det ofta är gjort av plast eller gummi. Det kan också innehålla kemikalier som är skadliga för miljön. Även grässtråna i konstgräsplaner är gjorda av plast och kan innehålla kemikalier.

Alternativa granulat

Men det finns alternativ till gummi och plast. Till exempel organiska material som kokos, kork och granulat som är gjort på sockerör.

– Kokos och kork kan man säga är bättre ur ett klimatperspektiv då de är fossilfria och inte är baserade på olja, säger Pernilla Holgersson.

Hör mer om konstgräsplaners miljöpåverkan i klippet ovan.

Beställargrupp konstgräs

Sedan 2017 finansierar Naturvårdsverket en beställningsgrupp med uppdrag att hjälpa kommuner och andra aktörer när de ska köpa in konstgräs. Detta för att minska miljö- och hälsopåverkan från planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.