I SVT Nyheters enkät till kommunerna i Stockholms län ges en samstämmig bild av att det är väldigt få manliga sökande till lediga tjänster som ligger ute. Detsamma gäller barnskötar- och förskollärarutbildningarna.
Christian Eidevald, gästforskare på Södertörns högskola berättar att tidigare avslöjade övergrepp som män begått på barn i förskolan, kan vara en förklaring.
– Det klistras på en misstankar som man tvingas svara upp på så det finns en oro för att det kan skapa misstänksamhet att man skulle ha ett sexuellt intresse av barn när man vill jobba i förskolan, säger han.
– Det här är en fråga som vi måste ta på stort allvar för att skapa trygga rum för de män som är lämpliga att arbeta med små barn.
Misstänksamma föräldrar
SVT har varit i kontakt med manliga förskollärare som vittnar om föräldrar som inte tillåter manliga pedagoger att byta blöja på deras barn och män som uppger att de undviker att ha barn i knäet för att undgå misstänksamhet från omgivningen.
Förskolläraren Håkan Lindholm i Södertälje berättar att han, under sina 14 år i yrket, aldrig blivit ifrågasatt på grund av sitt kön, men han medger att han i vissa situationer kan känna sig begränsad.
Hör honom berätta mer i videon ovan.
Med tanke på tidigare skandaler, har du förståelse för att det finns föräldrar som känner viss misstänksamhet kring manliga pedagoger?
– Ja, absolut. Det är därför jag tycker det är så viktigt att bygga en bra relation med föräldrarna. För har du det så har du oftast eliminerat de problemen, säger Håkan Lindholm.
Går att vända
Trots att andelen män inom förskolans värld legat konstant låg, mellan två till fyra procent, sedan 60-talet, så tror forskaren Christian Eidevald, att det går att vända utvecklingen.
– Många män i förskolan vittnar om att de får representera sitt kön mer än sin profession, det här måste synliggöras för att få till förändring.
Turkiet kommit längre
Han lyfter att Sverige ligger efter internationellt och jämför landets tre procent manliga förskolepedagoger med bland annat Turkiet och Norge – där andelen män ligger på åtta procent.
I klippet ovan berättar han hur de länderna lyckats få till en mer jämställd förskola.