I år har andelen bristningar vid förlossningar i Södertälje minskat till 2,1 procent. Det kan jämföras med rikssnittet på 2 procent. Foto: Isabell Höjman/TT, SVT

Färre förlossningsbristningar på BB i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bristningar vid förlossningar i Södertälje har minskat från att tidigare har varit fler än rikssnittet, det visar statistik från Graviditetsregistret. Enligt sjukhuset är det ett och ett halv års arbete för förbättrad förlossningsvård som nu gett resultat.

Barnmorskan Clara Björklund har varit med och jobbat med att minska bristningarna vid förlossningar på Södertälje sjukhus.

– Genom att jobba mer strukturerat med nya arbetssätt i hela teamet har vi vänt den här trenden och minskat allvarliga förlossningsbristningar många gånger om. Vi har gjort riskbedömningar, arbetat två barnmorskor tillsammans under förlossning, utbildat både barnmorskor och undersköterskor och verkligen arbetat utifrån vårt team med läkare och fysioterapeuter.

Södertälje närmare rikssnittet

Förra året genomfördes 2 162 förlossningar på Södertälje sjukhus och andelen förlossningsbristningar var högre än snittet för hela Sverige. Av kvinnorna som födde på Södertälje sjukhus under 2017 drabbades 3 procent av bristningar, motsvarande siffra för hela landet var 2,3 procent. I år har andelen bristningar i Södertälje minskat till 2,1 procent vilket kan jämföras med rikssnittet på 2 procent.

Instrumentella förlossningar

Statistiken gäller icke instrumentella förlossningar, alltså förlossningar som genomförs utan förlossningstång eller sugklocka. Vid instrumentella förlossningar är andelen bristningar högre men även här har Södertälje lyckats minskat bristningarna.

Andelen bristningar vid användandet av tång eller sugklocka var 15,9 procent år 2017. I år är andelen bristningar vid instrumentella födslar 4,3 procent. Motsvarande siffra för hela landet är 11,7 procent år 2017 och 4,3 procent år 2018.

Satsning på förbättrad förlossningsvård

När det gäller förlossningsskador i Sverige är de regionala skillnaderna fortfarande stora. Under 2018 fördelas 1,8 miljarder kronor till Sveriges landsting och regioner för insatser i hela vårdkedjan för graviditet och förlossning. Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.