Södertälje har länge varit en kommun som tar emot många nyanlända som väljer att ordna eget boende.
Efter det stora flyktingmottagandet 2015 infördes en ny lag som tvingar kommuner att ta emot nyanlända. Antalet nyanlända som blir anvisade av Migrationsverket har därefter ökat, samtidigt som antalet nyanlända som väljer bostad på egen hand minskat rejält, vilket Sveriges Radio har rapporterat om.
En halvering mot föregående år
Enligt Migrationsverket har Södertälje till och med maj månad tagit emot 256 personer i år. Förra året tog man totalt emot 967 personer, varav 874 bosatte sig i kommunen på eget initiativ.
– Det har förändrats ordentligt. Det är nästan en halvering mot föregående år, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) till SVT Nyheter Södertälje.
LÄS MER: Inga nyanlända till Södertälje i år
Södertälje har som enda kommun i länet fått noll nyanlända anvisade enligt den nya lagen, och tar därmed bara emot ensamkommande barn och personer som själva väljer att bosätta sig i kommunen.
Vill ändra lagstiftningen
Boel Godner är positiv till utvecklingen, men menar att lagstiftningen behöver ses över ytterligare för att nyanlända ska bosätta sig jämnare över landet.
– Det är en utveckling helt i rätt riktning, men vi har fortfarande ett stort flyktingmottagande i Södertälje och det behövs ytterligare saker för att minska segregationen, säger Boel Godner.
– I Södertälje är vi övertygade om att man måste ändra i EBO-lagstiftningen. Enda valet för väldigt många är utanförskapsområden eller svarta hyreskontrakt och miljöer som är helt oacceptabla. Därför måste vi se till att man inte kan välja det.