Hör Karin Åhman, professor i statsrätt vid Stockholms universitet om reglerna för festvåningar med serveringstillstånd: ”Det är som vilken restaurang som helst”. Foto: TT/SVT

Därför kan en festlokal samla hundratals – utan att bryta mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

En ny storfest med cirka 150 deltagare i Södertälje har väckt starka reaktioner. Polisen menar att festandet är högst olämpligt, men kunde trots det inte se att några lagar eller regler faktiskt bröts. I videon förklarar Karin Åhman, professor i statsrätt, att lokalerna kan följa samma regler som andra restauranger.

Sammankomsten i helgen hölls på festvåningen Panorama i Södertälje. Gabriel Afram, som driver festvåningen, upplever att det varit hårdare ton mot festlokalerna jämfört med andra butiker och restauranger och säger att verksamheten snart går på knäna.

– Har jag inte rätt att ha in 100 personer i en lokal som rymmer 700? Jag har inget emot att hjälpa till under pandemin men varför ska bara vi ta ansvar? säger han.

Coronaviruset i Södertälje

Följde kommunens regler

Kommunen i Södertälje har länge arbetat för att försöka begränsa de stora festerna, men eftersom festvåningarna också serverar mat och dryck kategoriseras de som serveringsställen och maxgränsen om åtta personer i festlokaler har inte gällt. Istället råder samma regler som för andra restauranger under pandemin.

I februari skickade kommunen ut regler som festvåningarna har att förhålla sig till och Gabriel Afram förklarar att han följt alla reglerna:

– Det skrivs mycket skit om oss men jag vet inte varför. Flera av våra kunder har sagt nej till fester för att de vill kunna ha dans och liknande, säger han.

Enligt polisen är festerna olämpliga och bryter mot de allmänna rekommendationerna som råder nu, men det bryter i dagsläget inte mot några lagar.

I videon ovan svarar Karin Åhman, professor i statsrätt, på varför stora fester kan fortsätta ordnas.

Det här är reglerna som kommunen har skickat till festvåningarna

• Endast sittande middag, inget mingel och så lite rörelse som möjligt. All mat och dryck ska intas sittande.

• Max 4 personer från samma sällskap per bord, oavsett hur stort eller långt bordet är.

• Minst 1 meter mellan olika bord/personer i olika sällskap ska hållas. Vid behov bör avståndet ökas till 1,5 -2 meter. Detta kan vara vid till exempel passager eller gångar där människor går.  Inom ett och samma sällskap gäller att var och en tar ansvar för att förhindra smittspridning.

• När gäster rör sig på serveringsstället, till exempel på väg till toaletter, bör de kunna hålla minst 1 meters avstånd till varandra, men helst 1,5 -2 meter.

• Handsprit ska finnas tillgängligt.

• Informationsskyltar ska finnas uppsatta på strategiska ställen, till exempel vid entré, toaletter och andra platser där besökare uppehåller sig.

• Personal/verksamheten ska förhindra trängsel och göra en bedömning var trängsel kan uppstå (exempelvis toaletter/ entré/ utgångar/ bar/ garderob/ trappor) och anpassa verksamheten efter det. Personalen ska vara aktiv och informera gäster om reglerna. Kom ihåg att verksamheten har ett ansvar även utanför lokalen vid entrén.

• En rekommendation om att använda munskydd

• Samtliga serveringsställen (exempelvis café, restauranger, festvåningar, snabbmatsrestauranger) ska från och med 1 mars 2021 stänga senast 20.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet