• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nahej Mousa med sina två barn hos öppna förskolan på Geneta familjecentral. Här kan mammorna få tips om vilka livsmedel ens barn bör undvika. Foto: SVT

Nära var femte 4-åring i Södertälje är överviktig

Uppdaterad
Publicerad

Nära var femte barn i fyraårsåldern i Södertälje är överviktig eller lider av fetma. Det är den högsta siffran i länet enligt årets barnhälsovårdsrapport från region Stockholm, och skillnaderna i länet är stora.

På andra plats i listan kommer Botkyrka, bäst siffror har Täby och Värmdö.

– Tittar man på statistiken så ser man att det faller samman med låg inkomst. Bra mat kostar pengar, säger Malin Melander, gruppledare på Geneta familjecentral.

Mammor får tips hos Geneta familjecentral

På Öppna förskolan på Geneta familjecentral befinner sig på måndagen mammor som bara har varit i Sverige några månader. De har sökt sig hit inte bara för sina rastlösa barn utan här har de också lärt sig betydelsen av lördagsgodis och att barnyoughurt många gånger är dränkt i socker.

– Jag försöker utesluta sötsaker, glass och allt annat som är dränkt i socker, därför att barnen har fått dåliga tänder, säger Nahej Mousa om hur hon tänker kring barnen Jolles och Tomas hälsa.

Fetman följer bostadssegregationen

Region Stockholm arbetar med uppsökande verksamhet i olika kommuner där man vet att hälsan är sämre för att ge råd om hur man ordnar en bättre hälsa.

– Hälsan är väldigt uppdelad och den följer bostadssegregationen med en väldig precision, det gäller även barn och vuxna, säger Anna Starbrink (L) Hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.