Foto: TT

Flest antal barn vräks i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Inga barn ska vräkas. Det är ett uttalat mål som regeringen haft i tio år. Men många kommuner kämpar fortfarande med stigande antal – och i fjol vräktes flest barn i hela landet i Södertälje.

När en barnfamilj hotas av vräkning har kommunen ansvar att i god tid söka upp familjen för att försöka förhindra det. Och trots att Södertälje kommun har utarbetade rutiner för detta så stiger antalet barn som vräks här för varje år.

TIPSA OSS: Är din familj drabbad? Hör av dig

– Jag kan inte spekulera i hur det kommer sig att det är så just i Södertälje men det är klart att man kan ana att det beror på att det förekommer väldigt många andrahandskontrakt, att man bor i väldigt tillfälliga lösningar här, säger Anna Flink, områdeschef på försörjningsstöd på Södertälje kommun.

Högst siffra i landet

Södertälje har länge kämpat med att minska antalet vräkningar. Och 2013 var siffran nere i sju drabbade barn. Men i fjol ökade antalet till 27, lika många barn som vräktes i hela Stockholm stad – och den högsta noteringen i landet. Och i nästan samtliga fall har familjerna haft en bostad som ägs av det kommunala fastighetsbolaget, Telge bostäder.

Anna Flink, områdeschef på försörjningsstöd i Södertälje kommun. Foto: SVT

En kommun som lyckats bättre i sitt arbete är Botkyrka. Där har kommunen anställt en särskild vräkningsförbyggare.

– Den personen försöker kontakta familjerna redan när de är sena med inbetalningen. Framförallt försöker den ha lite koll på om det är någon som återkommande är sen med hyran och jobba uppsökande mot den, säger Katarina Lindström, sektionschef på ekonomiskt bistånd i Botkyrka kommun.

– Det är för att familjen ska slippa att överhuvudtaget komma till socialtjänsten i övrigt utan bara ha kontakt med vräkningsförebyggaren som mer är en insatsperson, fortsätter hon.

Bättre i Botkyrka

Och arbetet ha gett resultat. Från att det år 2009 vräktes 24 barn i Botkyrka kommun så var siffran nere på noll barn för tre år sedan.

Katarina Lindström, sektionschef på ekonomiskt bistånd i Botkyrka kommun Foto: SVT

En tydlig skillnad mellan Södertäljes och Botkyrkas rutiner är hur det ekonomiska biståndet för hyresskulder betalas ut. Då skulder är den vanligaste orsaken till vräkning så kan skillnaden spela en stor roll, även om det ofta handlar om en eller två obetalda månadshyror.

Medan Botkyrka direkt går in och betalar av skulderna till hyresvärden eller inkassobolaget så väljer Södertälje att betala ut beloppet till familjen. Och ofta har det inneburit att pengarna gått till annat, uppger Anna Flink.

”Respekt för föräldraskapet”

Men i Södertälje vill man inte ändra på sina rutiner.

Foto: SVT

– Att gå in och göra saker åt människor är inte min filosofi. Jag tror man behöver få träna på att vara ansvarstagande samhällsmedborgare själv, men naturligtvis vägledas, säger Anna Flink och fortsätter:

– Det här är en väldigt fin balansgång, man måste ha någon form av respekt för föräldraskapet och lita på att föräldrar faktiskt tar sitt ansvar i sin familj. Det är den stora utmaningen om jag ska vara helt uppriktig, att faktiskt visa tillit och ändå utföra sitt myndighetsuppdrag.

Barnperspektivet viktigast i Botkyrka

I Botkyrka resonerar man utifrån vad man anser vara barnets bästa.

Hur kommer det sig att ni inte betalar biståndet till familjerna så att de i sin tur får betala av skulden?

– Det är så att vi ska veta att det bistånd vi beviljar faktiskt går till att säkerställa att familjen inte hamnar på gatan. Det är viktigt för oss eftersom att vi går in utifrån ett barnperspektiv och att de här barnen inte kan hamna på gatan, det är för skadligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.