Alt-text: En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en rad med stora, vita canvastyger som har olika abstrakta mönster i svart färg. Den högra sektionen visar en person som står utomhus i en stadsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon om besökarna väljer att köpa eller ta en tavla helt gratis. Foto: Elias Voltaire

Följ med till konsthallen – där man får ta med tavlorna hem

Uppdaterad
Publicerad

Betala för en tavla – eller få den utan kostnad. Södertälje konsthall har just nu en utställning där besökarna får välja på just de två alternativen.

Verken i utställningen ”130 canvases for Södertälje” ska, som titeln säger, fördelas ut till Södertäljeborna.

Tavlorna har varken signatur, datum eller titel. Äkthetsintyg får man bara om man betalar marknadspris för tavlan, då kommer den fotograferas och registreras.

Förutom det skiljer sig inget åt mellan en köpt tavla och en kostnadsfri.

– När de är osignerade har de inget finansiellt värde, bara estetiskt värde, säger konstnären Tim Beeby från Storbritannien, som tidigare har hållit i liknande visningar runt om i Tyskland och Österrike.

En strid ström av besökaren, men få ville betala, när SVT var där. Se mer i videon ovan. Foto: Elias Voltaire

Vad är konst värt?

Frågan konstnären vill utforska med den tre dagar långa utställningen är vad det egentligen är som ger konsten sitt värde. Äktheten, konstnärens namn eller utseendet?

Det har visat sig under de tidigare utställningarna att få är intresserade av att betala för något som de kan få gratis.

– Om vi har tur kommer en person in och köper något. Då stödjer de inte bara projektet, utan även personerna som inte är rika nog att köpa en tavla.

Se tavlorna och hör besökarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.