Efter att JO, Justitieombudsmannen, förra hösten konstaterade att Södertälje kommuns bakgrundskontroller av alla anställda saknade lagstöd som regeringen tillsatte en snabbutredning som nu presenterats.
Utredaren Charlotte Svenssons uppdrag var att se över möjligheten att kontrollera anställda och personer som erbjuds anställning eller uppdrag inom kommunerna mot belastnings- och misstankeregister.
Ska bara omfatta vissa brott
Utredningen föreslår att personer som ansöker om att jobba med barn, äldre och funktionsnedsatta ska kunna kontrolleras mot polisens registerutdrag gällande brott som mord, vapenbrott och narkotikabrott.
Vad gäller misstankeregistret ska arbetsgivaren få hämta ut information i de fall då åtal väckts – det vill säga där en åklagare tycker att bevisningen är så pass stark att personen kan dömas i domstol.
Södertälje kommun är inte helt nöjda med förslagen utan hade mer förhoppningar.
– Vi hade velat ha samma system som innan JO:s granskning, säger Boel Godner.
Kritiska befattningar
Utredaren föreslår även en lagförändring – kommuner ska kunna genomföra registerkontroller vid anställning av befattningar som är ”kritiska för kommunens förmåga att utföra sitt uppdrag”.
– Det är viktigt att kunna göra dessa kontroller, säger Godner.
Förutom belastnings- och misstankeregistret får uppgifterna även hämtas från Säkerhetspolisen. Registerkontrollerna föreslås även få genomföras av kommunala bolag, stiftelser och föreningar.
SVT:s granskning av Södertälje kommuns bakgrundskontroller visade att kommunen gav ansvaret för hantering av tusentals personuppgifter i strid med gällande lagstiftning – detta kritiserades av Sveriges ledande experter på dataskyddslagstiftning.
Kommunen anlitade ett externt säkerhetsföretag som gavs ansvar, de har inte velat intervjuas av SVT. Våren 2024 avbröt kommunen samarbetet med företaget som nu likviderats.
Fortsatta förhandlingar om skadestånd
Åtta fackförbund har krävt kommunen på skadestånd för bakgrundskontrollerna, som genomfördes under cirka ett och ett halvt år. Kommunen har hittills betalat ut totalt 330 000 kronor till tre av facken där överenskommelser nåtts.
I videon nedan: SVT Södertäljes avslöjande om att det viktiga avtalet mellan kommunen och säkerhetsföretaget saknades.