En som drivit på i frågan är Lotta Halvardsson-Ekdahl, som idag är kontaktperson på organisationen Suicide zero i Södertälje, och som för några år sedan lämnade in ett medborgarförslag om att ta fram en handlingsplan.
– Vi behöver upptäcka i tid när folk mår dåligt, se signalerna. Och det är också kunskap det handlar om och det har kommunen tagit fasta på, säger hon.
I snitt tolv självmord
SVT Nyheter Södertälje har fått ut nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister, de visar ett medelvärde av hur många dödsfall som sker på grund av självmord de senaste tre åren.
Ser man över en befolkning på 100 000 personer begicks tolv självmord i Södertälje varje år, från 2015 till 2017. I Stockholm var motsvarande siffra elva personer, och högst snitt i Stockholms län hade Norrtälje med 15 självmord per år under samma period.
Personal kan utbildas
I förslaget till handlingsplan finns bland annat utbildningsinsatser för anställda inom kommunen, där är skolpersonal en sådan grupp som skulle kunna utbildas i förebyggande åtgärder.
Enligt förslaget bör man även stärka stödet för anhöriga och utvecklingen av en lokal stödgrupp.
Men om man tittar bortom kommunala styrdokument, vad kan egentligen en handlingsplan göra för skillnad i praktiken?
– En viktig sak som var och en kan göra är våga prata med en människa som mår dåligt. Och nånstans kan kommunen se till att skapa den medvetenheten och ge kunskap och utbildning till all vår personal som i sitt dagliga arbete möter människor, säger Hanna Klingborg (MP).
Beslutet om handlingsplanen väntas i början av nästa år.
Till dig som har självmordstankar
Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.
Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.
Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.
Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.