• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Ut med McDonalds – in med ett kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

Nya kulturplanen är här. Och ett nytt kulturhus i centrala Södertälje är ett av de förslag som presenterades.

Planen har tagits fram av en frilansande konsult som tillfrågat kulturutövare, bland annat Grafikens hus, Oktoberteatern och Assyriska kulturföreningen om vad de tycker. Även Södertäljebor har varit med och sagt sitt.

Nytt kulturhus

Den nya kulturplanen innehåller en rad punkter som ska lyfta fram Södertälje som kulturstad. Det finns sedan tidigare ett beslut om att Mc Donalds på Marenplan ska flytta. Kulturplanen föreslår nu att det istället ska byggas ett nytt kulturhus på platsen, ett kulturhus som skulle bli som ett landmärke i staden.  

– En mycket spännande idé. Det är ju stadens bästa läge, säger Staffan Jonsson som är kulturchef i Södertälje kommun.

– Det är ju lite av Södertäljes hjärta, så självklart är det ett spännande förslag som vi vill titta närmare på, säger Anna Bohman-Enmalm (S) som är ordförande i kultur-och fritidsnämnden.  

Finns det några nackdelar med det?

– Det kostar pengar. Så är det ju.

Ytterligare ett förslag är att Hebbevillan ska börja samarbeta med Torekällberget, och göra den gamla gula villan till vad man väljer att kalla en centrumfilial till friluftsmuseet.

Kultur ska sammanföra

I kulturplanen framgår att många invånare upplever Södertälje som en ”delad stad”, att segregationen är stor. Därför innehåller kulturplanen en uppmaning om att kultur ska finnas tillgängligt i hela kommunen, och inte bara i de centrala delarna.

– Det är en vidsträckt kommun så det kan vara en utmaning. Men det förslag nu som är intressanta, säger Anna Bohman-Enmalm (S).

Kulturplanen kommer nu att skickas på remiss så att föreningar, organisationer och allmänhet har möjlighet att komma med synpunkter fram till den 16 oktober. I slutet på oktober kommer slutversionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.