Sedan april har Tysslinge upprättat en instruktion för transportbeställningar, efter incidenten med fritagningen av en morddömd 17-åring som hade varit på ett tandläkarbesök i Södertälje.
– Nu säkerställer vi överlämningar av väsentlig information om Sis-klienten för transporten, förklarar Mikael Skaldeman.
Risken med extern kommunikation
Mikael Skaldeman tar upp svårigheterna med ungdomarnas tillgång på elektroniska kommunikationstjänster i form av mobiler eller surfplattor, som Sis-hemmen erbjuder. Regeringen utreder samtidigt om det går att begränsa ungdomars möjligheter att kommunicera utanför Sis-hemmet.
– Vi behöver fler verktyg för att kunna begränsa ungdomars kontakt med omvärlden, när det finns ett sådant behov, säger Mikael Skaldeman.
Det handlar bland annat om att kunna avlyssna intagnas samtal, inhämta uppgifter ur misstanke- och belastningsregistret för att se om elektronisk kommunikation kan tillåtas. Eller att på förväg se om man bör kontrollera personer som den intagne vill kommunicera med.
Kan man göra det samtidigt som man inte kränker individens integritet?
– Absolut, självklart finns det ungdomar som har positiva kontakter med omvärlden och det ska vi hjälpa till att upprätthålla, konstaterar Mikael Skaldeman.
Även Kriminalvårdens transportenhet ser över sina rutiner. Hör mer i videon nedan.
I en tidigare version av den här artikeln beskrev vi på vilket sätt Sis-institutionen brustit vad gäller informationsöverlämningen till Kriminalvårdens transportenhet. Den beskrivningen stämde inte och Tysslinge vill i nuläget inte kommentera exakt vad som brustit.