Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utvecklingen kring gängbrottsligheten sätter press på Sveriges domstolar. ”Vi ser ett ökat behov av säkerhetssalar överallt i Sverige”, säger Fredrik Rönneke, chef på Domstolsverket. Foto: SVT/Linda Asmar

Stor brist på säkerhetssalar i landet – ”Södertälje tingsrätt är högst prioriterat”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje tingsrätt har i många år haft stora behov av egna säkerhetssalar. Idag flyttas förhandlingar som kräver extra hög säkerhet till Stockholm – vilket i sig utgör en säkerhetsrisk.

Den skenande utvecklingen med grov organiserad brottslighet blottlägger säkerhetsbehoven på landets domstolar. Dels handlar det om bristen på säkerhetssalar, dels om andra säkerhetsbrister.

I klippet ovan avslöjar Fredrik Rönneke, enhetschef på Domstolsverkets fastighetsavdelning, att hälften av landets 80 domstolar har säkerhetsbrister.

– Vi beräknar att det kommer ta 15 år att bygga i kapp – om brottsligheten i samhället fortsätter med den takt vi ser nu, säger han.

Flyttar högriskmål

Säkerhetsbristerna på Södertälje tingsrätt har ända sedan de omfattande gangsterrättegångarna för mer än ett decennium sedan varit kända – inte minst behovet av egna säkerhetssalar. Idag flyttas högriskrättegångar till säkerhetssalar i Stockholm.

I höstas kunde SVT avslöja att planerna på att rusta upp och bygga ut Södertälje tingsrätt strandat och att man tvingats börjat om på ruta ett.

– Södertälje tingsrätt är högst prioriterat av oss, säger Fredrik Rönneke på Domstolsverket, myndigheten som förvaltar alla domstolars fastigheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad krävs för att en förhandlingssal ska klassas som säkerhetssal? SVT:s reporter reder ut. Foto: Helena Yohannes Magnusson/Alf Jonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.