Simon Blom utför bänkpress i ett gym i Södertälje, liggande på en bänkbänk med en skivstång över bröstet. han bär en blå t-shirt med gul text och har ett bälte runt midjan för stöd. Vikterna på skivstången är markerade med färgade plattor. I bakgrunden syns andra träningsutrustningar och vikter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på ett träningspass med 19-åriga Simon Blom i Södertälje som tävlar i bänkpress. Foto: Elias Voltaire

”Gymbros” och ”that girl” på Tiktok – allt fler unga väljer gymmet framför annan sport

Publicerad

Killar blir ”gymbros” och tjejer vill vara ”that girl”. Både i sociala medier och i den senaste ungdomsbarometern är det tydligt att många unga väljer gymmet framför annan sport.

– Det har varit en ganska stor ökning de senaste två åren. Träning har blivit mer viralt, många lägger upp olika träningsprogram på Tiktok, säger Sandra Eriksson som jobbar på ett gym i Södertälje.

I Tiktokflödet är klippen omöjliga att missa. Fitnesstjejer varvas med gymkillar. Styrketräningstrenden är tydlig även i den senaste ungdomsbarometern.

– Många delar ju sin träning och inspirerar andra. Till exempel viktnedgångar, eller att man har blivit stark i styrkelyft, säger bänkpressaren Simon Blom i Södertälje.

”Stor ökning”

SVT har varit i kontakt med tre gym, som alla bekräftar att fler och fler unga styrketränar. Sandra Eriksson jobbar på ett av gymmen i Södertälje centrum.

– Det har varit en ganska stor ökning de senaste två åren. Träning har blivit mer viralt, många lägger upp olika träningsprogram på Tiktok.

19-åriga Simon Blom tävlar för Södertälje atletklubb i två grenar; bänkpress och utrustad bänkpress.

– Det är kul att träna, det är en sån himla gemenskap. Men också för att man ganska objektivt kan se framgången – det är antal kilon på stången som räknas.

Hälsa och mående viktig för unga

Enligt ungdomsbarometern har många unga idag tankesättet att fysisk självförbättring också leder till ett bättre psykiskt mående. Men det är inte alltid det lättaste att balansera träningen med resten av livet.

– Jag tog ju studenten i somras, och då hade jag inte ork eller lust. Man ska inte känna en press att prestera på varje pass, för det gör man inte. Man ska tycka att det är roligt att gå till gymmet, säger Simon Blom.

En man sitter på en bänk i ett gym. Han har på sig en blå T-shirt med text och shorts. I bakgrunden syns gymutrustning, inklusive vikter och en träningsbänk, vilket skapar en aktiv träningsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Simons tre bästa tips för unga som vill styrketräna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.