En person i svart läderjacka står vid en bil på en parkeringsplats och håller en gul lapp. Bakgrunden visar en röd staket och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tycker det är ett väldigt hårt straff med en flerårig prick i registret för något som aldrig gick till Kronofogden”, säger Nick Salomonsson. Hör i videon hur man i Nicks sits måste gå till väga för att bli av med betalningsanmärkningen. Foto: Linda Asmar/SVT

Han bestred p-bot – fick betalningsanmärkning: ”Hål i huvudet”

Publicerad

Nick Salomonsson bestred direkt parkeringsboten på bilens framruta.

Men tvisten med parkeringsbolaget skulle visa sig bli kostsam. Nick förlorade i rätten och fick en ”tredskodom” – som automatiskt leder till en betalningsanmärkning.

– När jag senare skulle ta lån nekades jag av banken på grund av detta, säger han.

Parkeringsincidenten inträffade förra sommaren i Stockholm. Järnabon Nick Salomonsson driver eget parkeringsbolag och anser att han har rätt bra koll på regelverket. När den gula kontrollavgiften låg på hans bilruta tvekade han inte.

– Skyltningen var så dålig så jag var säker på att jag skulle få rätt. Jag var villig att ta ärendet hela vägen till domstol, säger han.

Förlorade i rätten

Men Södertörns tingsrätt dömde till parkeringsbolagets fördel. Nick Salomonssons bot på 1100 kronor hade nu växt till över 4500 kronor. Kostnader som Nick hade räknat med.

Den stora chocken kom istället när han skulle ansöka om utökat bolån – och blev nekad.

– Det visade sig att jag hade fått en betalningsanmärkning gällande ärendet hos parkeringsbolaget. Den kom sig av en ”tredskodom”, säger han.

Hör mer om vad som hände i klippet ovan.

”En strulighetsdom”

– Det är mycket svårt att få bort en tredskodom, säger Hans Kärnlöv, senior jurist på Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, som är den myndighet som kontrollerar att kreditupplysningsföretagen följer lagen.

Han beskriver tredskodomen som en ”strulighetsdom”. Den innebär att rätten anser att en person antingen inte inkommit med rätt handlingar eller infunnit sig vid en förhandling.

Ett av de vanligaste klagomålen hos IMY som gäller kreditupplysningslagen handlar just om privatpersoner som vill få en rättelse.

I det här fallet upplever Nick Salomonsson att han har gjort allt rätt, men inte kan bevisa det. Nu vill han göra andra uppmärksamma på att en tredskodom automatiskt ger en betalningsanmärkning.

Detta är en tredskodom

En tredskodom utdelas av domstol när en part i en tvist antingen inte dyker upp till förhandlingen eller inte har inkommit med skriftligt svar. Ordet ”tredsko” kommer från det gammelsvenska ordet ”tredska” och står för ”trots” eller ”trilska”.

Kreditupplysningsföretag inhämtar regelbundet information om personer med tredskodomar då en tredskodom kan tyda på att personen tidigare varit ”strulig”. Något som kan påverka kreditvärdigheten.

Tredskodom kan omprövas genom så kallad ”återvinning” men uppgifterna ligger oavsett utfallet kvar hos kreditupplysningsföretagen i tre år.

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten, lagen.nu

Detta gäller vid överklagande av p-bot

Det finns två typer av p-böter, felparkeringsavgift och kontrollavgift. Reglerna ser olika ut när det kommer till överklagande.

Felparkeringsavgift : Betala felparkeringsavgiften först, bestrid därefter. Om ditt bestridande godkänns får du tillbaka avgiften.

Kontrollavgift: Bestrid först, betala efter att ärendet är utrett. Detta gäller även om ärendet ska tas upp i domstol. Då behöver ingen betalning ske förrän tingsrätten avgjort målet.

Källa: Konsumentverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.