Efter att en medverkande i belgisk tv tipsat om att ”göra som skandinaver” och tillaga sin gran gick hälsomyndigheterna i landet ut med en varning för att äta julgranar. Detta eftersom många odlade julgranar är behandlade med bekämpningsmedel.
Emilia Rekestad, som sommartid brukar hålla i naturvandringar lokalområdet och tipsa om ätbara växter, menar att även vintern har litegrann att bjuda på.
Både tall- och granbarr hör till sådant hon gärna plockar och gör te och annat av.
Följ med ut i skogen i videon ovan.
Ett varningens finger
Man får dock inte bryta grenar hursomhelst, utan man måste alltid fråga markägaren om lov.
Emilia säger att man inte ska äta barr alls om man har njurproblem eller är gravid. Hon varnar även för att skörda barr nära vägar eller andra förorenade platser.
När det kommer till att äta sin julgran säger hon att man i så fall måste se till att den är ekologisk.
– Har man vattnat den tillräckligt och den inte är besprutad så tänker jag att det är väl ett bra sätt att ta tillvara på granen även när julen är slut, säger hon.
”Viktigt med att visa respekt”
Om man ska skörda växter i naturen så uppmanar Emilia att ta tillfället att skapa en relation till och värna om naturen.
– Intresset att skörda i naturen ökar, det är viktigt att vara respektfull. Vi behöver se till att växterna fortsätter må bra, säger hon.
Se i klippet vad SVT:s reporter tycker om granbarrsvatten och tallbarrste.