Valentina Antwan födde sitt andra barn när IT-haveriet pågick. Foto: TT/SVT

Mamman: ”Man blir nervös”

Uppdaterad
Publicerad

Journalsystemet på BB i Södertälje har legat nere två nätter i rad. Vid lunchtid på måndagen hade problemen lösts.

Under helgen och måndagsförmiddagen låg journalsystemen på samtliga förlossningsenheter i Stockholms län nere. En av enheterna finns på förlossningen på Södertälje sjukhus.

– Vid lunchtid hade problemen lösts, säger Maria Hedström, chefsbarnmorska på Södertälje sjukhus.

Valentina Antwan födde sitt andra barn när IT-haveriet pågick.

– Man blir nervös, de vet ingenting om barnet, om mig eller om blodtrycket till exempel. Man kanske har haft problem under graviditeten antingen med bebisen eller mamman.

Så man blir orolig?

– Ja.

Hög arbetsbelastning

Det har inte inträffat någon allvarlig händelse på grund av teknikproblemen enligt Maria Hedström, men det har blivit en hög arbetsbelastning för personalen.

– Nu får man skriva journaler på papper och sedan lägga in det i systemet, så då får man helt enkelt skriva ikapp senare.

Extrapersonal kan tas in

Eventuellt kan extrapersonal komma att tas in för att avlasta.

– En extra barnmorska eller sekreterare kan behöva arbeta med det, men det är inte bestämt än.

Hur har stämningen påverkats?

– Det har gått bra ändå, men visst kan det påverka förtroendet för vården att man tycker att det känns osäkert om det finns journalsystem som inte är driftsäkra, säger Maria Hedström.

Sårbart system

Det blir en olycklig belastning för medarbetarna. Det är självklart att vi vill undvika det, säger Johan Bratt, chefsläkare vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, till TT.

Systemet är sårbart och tekniska problem uppstår med jämna mellanrum. Samtligt anser Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, att det är märkligt att felet tagit så lång tid att åtgärda.

– Fördelarna överväger fortfarande på långa vägar det gamla papperssystemet när kvinnan själv fick komma med sin journal i handen, men det går uppenbarligen inte att säkra det här systemet, säger hon.

”Måste ses över”

Det saknas också ett ersättningssystem som kan sättas in vid liknande incidenter i framtiden.

– Det är sådant vi måste se över kontinuerligt, inte minst efter en sådan här incident, svarar Johan Bratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.