Lotta Ramstedt tar upp de tre största svårigheterna som sjukvårdspersonalen har mött under pandemin. Foto: Nada Razooq/SVT

HR-specialisten om de tre största problemen som vårdpersonalen möter under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspersonal som jobbar med covid-patienter riskerar att drabbas av psykisk ohälsa. Det bekräftar en pågående studie av KI.

HR-specialisten Lotta Ramstedt berättar om svårigheterna vårdens frontlinje möter.

I mars 2020 startades en personalstödjande grupp bestående av bland annat kuratorer, psykologer, sjukhuskyrkan, HR och friskvårdskonsulenter. Gruppen har gett stöd till medarbetare och chefer genom till exempel avlastande samtal, förläsningar och chefsstöd.

Nu jobbar den personalstödjande gruppen mer med återhämtningsaktiviteter än samtal.

Coronaviruset i Södertälje

– Nu handlar det mer om att återhämta sig och reflektera över vad var det som hände. Många i personalen är trötta, säger Lotta Ramstedt, HR-specialist.

De flesta har klarar sig bra

Enligt en delstudie som gjordes av Karolinska insitutet är risken tre gånger större att drabbas av stark stressreaktion för sjukvårdspersonal som jobbar med covidpatienter. Det rapporterar Kommunalarbetaren i en artikel. I studien ingår personal från Capio S:t Görans sjukhus och Södertälje sjukhus.

Samtidigt såg man att de flesta sjukvårdspersonalen inte utvecklade långvariga symptom.

– Omkring 80 procent har klarat första vågen med hållbar stressreaktion. Det är efter sommaren som många hann återhämta sig. Det går i linje med tidigare kriser där omkring 70 procent klarar sig utan långvariga problem, säger Sophia Appelbom, doktorand på KI, till SVT.

Sömnproblemen minskade

Dessutom visar de preliminära resultaten, som är baserade på personalens egna skattningar, att för de som jobbar i frontlinjen är det upp till två gånger mer sannolikt att få symptom på utbrändhet.

Delstudien visar också att symptom som sömnproblem och utbrändhet avtog under senvåren till tidig höst. Medan symptom på depression och PTSD inte minskade på samma sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet