En intagen på anstalten Hall berättar om strejken som brutit efter att kriminalvården stoppat dem från att emot pengar från anhöriga. Foto: TT/SVT Grafik

Intagen på Hall: ”Strejken kan hålla på i flera månader”

Publicerad

På anstalten Hall i Södertälje har ett flertal intagna börjat strejka från sina arbeten. Bakgrunden är att anhöriga och vänner inte längre kan skicka pengar till personer som sitter inne på häkten eller anstalter. En intagen på Hall som SVT varit i kontakt med är kritisk till hur strejken har hanterats. – De använder sig av tvångsmetoder, säger han.

En intagen tjänar 13 kronor i timmen och har 6 timmars arbetsdag måndag till fredag, helgfria dagar. Beslutet om att inte kunna få mer pengar skickade från anhöriga har fått flera intagna att gå ut i strejk både i Norrtälje och på anstalten Hall i Södertälje. En anledning till beslutet är att pengarna som kommer in till intagna ska vara spårbara enligt bankernas regler.

Kritiska till förändringarna på Hall

I ett brev från intagna på Hall som SVT tagit del av skriver de att det senaste beslutet endast är en av flera försämringar. De skriver: ”Illvilja och hämndlystnad kommer inte förändra något till det bättre, snarare tvärt om. För en dag kommer vi lämna dessa murar bakom oss. Hur vill ni att vi då möter samhället?”

SVT har varit kontakt med en man som sitter inne på Hall, han påstår att samtalen med sina anhöriga är det enda som motiverar honom till att förändra sitt liv och inte begå nya brott.

– Redan som det är nu är det svårt att ha kontakt med sin familj. Det är överpriser i kiosken och kostar mycket om man vill snusa, röka eller ringa. Man måste utesluta det ena för att ha råd med det andra även om man jobbar varje dag.

Kritiker kan ju säga att köp av andra saker än det absolut nödvändiga, som att köpa snus och cigaretter, inte är viktigt. Då ska man inte begå brott från början. Vad tänker du om det?

– Vi sitter redan inlåsta och våra familjer har inte begått brott och vi ska väl ha rätt till att ha kontakt med dem. Det kostar 100 kronor att prata i telefon i fem timmar, pengarna kommer inte räcka till det även om man inte köper cigaretter eller snus.

Dagens system inte hållbart

På anstalten får de intagna mat, kläder och hygienartiklar. Här förklarar Lennart Palmgren, avdelningschef på kriminalvården, varför man har tagit beslutet:

Kritisk till hanteringen av strejken

Den intagna mannen som kontaktat SVT säger att personer som har arbetsvägrat på anstalten har blivit orättvist bestraffade genom att bli satta i avskild isolering eller möjlighet till förbättrade villkor som till exempel permission.

Kriminalvården vill inte kommentera specifik kritik eller påståenden utan säger att om någon intagen känner sig orättvist behandlad ska det anmälas och utredas av en oberoende part.

Ulf Mossberg, presstalesperson på kriminalvården skriver i ett mejl:

”Det råder arbetsplikt för de intagna. Om man vägrar kan det få följder varav den mest påtagliga är att man blir utan lön”

Anstaltenschef Mats Ehn har tidigare sagt till SVT att strejken främst inneburit att de intagna får stanna kvar i sina celler under tiden de skulle gå till arbetet.

– Strejken är fredlig i nuläget. De intagna blir kvar i celler tre timmar på förmiddagen och tre timmar på eftermiddagen istället för att gå till jobbet, säger han.

”Tror det kan hålla på i flera månader”

Enligt kriminalvården trappades strejken på Hall ner under slutet på förra veckan. Men den intagna mannen menar att den kan pågå i flera månader till.

– Jag har fått höra att kriminalvården på anstalten Hall tror att det kommer vara över på en vecka. Men jag skulle gissa på att intagna är redo att ta det här så läge de går, till de ändrar beslutet som gör att anhöriga kan skicka pengar. Jag tror det kan hålla på i flera månader, säger han.

Men att ändra beslutet är inte aktuellt:

”Det beslut som fattades av Kriminalvårdens generaldirektör i måndags kommer inte att kunna påverkas av arbetsnedläggelse bland intagna på Kriminalvården.” skriver Ulf Mossberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.