Foto: SVT

Södertäljebo JO-anmäler kommunens nya kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Nu JO-anmäls Södertälje kommun för satsningen på utökade bakgrundskontroller på sina anställda. Via ett externt säkerhetsföretag vill kommunen granska alla anställdas och ansökandes eventuella brottslighet. Något som en Södertäljebo nu vill få kontrollerat om det verkligen är lagligt.

Anmälaren vill att Justitieombudsmannen utreder och fattar beslut om kommunen följer lagstiftningen om sekretess och personlig integritet. Han vill även att JO utreder om kommunen personregistrerar skyddsvärda uppgifter i strid med dataskyddsförordningen.

Södertälje kommun kollar brottsregistret på alla anställda

Det var tidigare i maj som Södertälje kommun, efter flera års förberedelsearbete, meddelade att man nu ska börja bakgrundskontrollera alla anställda och de som söker jobb i kommunen. Något som kommer ske i samverkan med ett säkerhetsföretag som ska inhämta brottsuppgifter om tidigare domar och åtal gällande  sexualbrott, våldsbrott, narkotikabrott och ekonomisk brottslighet. Här handlar det inte om att personen själv hämtar ut information på begäran av arbetsgivaren utan att ett företag med behörighet inhämtar uppgifterna.

Kommunen hävdar att de följer lagen

Kommunen säger att de byggt upp en organisation som garanterar integriteten för de personer som får sin bakgrund kontrollerad, något Boel Godner berättade om i ett tidigare inslag i SVT. Det här ifrågasätter anmälaren som vill att Justitieombudsmannen ska undersöka om den personliga integriteten inte åsidosätts eftersom det här görs på alla, utan misstanke om brott eller att man arbetar inom särskilda områden såsom barnomsorg och skola då arbetsgivaren har rätt att be den anställde om ett utdrag från brottsregistret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.