Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kolgrillen i Södertälje förbjuds att grilla med kol – efter klagomålsärende

Uppdaterad
Publicerad

Kolgrillen Cizgara grill i Södertälje förbjuds att grilla med kol enligt ett beslut från miljökontoret efter klagomål från ett flertal grannar precis intill restaurangen. Röken ska enligt klagomålen ta sig rätt in i bostaden och sprida en obehaglig lukt som påverkar hälsan negativt.

Klagomålen trillade in hos miljökontoret samma månad som verksamheten startade, i december förra året. Utredningar och inspektioner som har genomförts i ärendet har kommit fram till att det finns brister med ventilationsaggregatet som används, vilket har lett till konstant utsläpp av rök och luftföroreningar.

Svidande känsla i halsen

Det gjordes ett flertal inspektioner av miljökontoret som bekräftade uppgifterna från grannarna.

– Av våra upplevelser på plats så har vi märkt den här stickande, svidande känslan i halsen, när man känner röken inomhus, säger Ana Camargo Valencia, enhetschef på miljökontoret.

Kolgrillen ska enligt miljökontoret fått många chanser att åtgärda problemen med röklukten och även bullerljud som stör grannarna, men lukten och bullret har aldrig fått en lösning.

Nya klagomål sen förbudet

Beslutet om förbud började gälla 20 juni och är förenat med böter på 10 000 kronor per dag som kolgrillen används. Miljökontoret har redan tagit emot flera klagomål från grannarna sen dess. Miljökontoret uppger till SVT att de inte har några egna uppgifter om att kolgrillen fortfarande används.

Den 29 juni gjordes en inspektion av en extern aktör på beställning av ägaren till kolgrillen som bland annat kom fram till att det förekom matoslukt men att den inte vad så kraftig eller påtaglig. Inspektionens slutsats var att miljöförvaltningens beslut om förbud mot kolgrillning var ”alltför ingripande”.

Starta klippet för att höra vad som händer ifall restaurangen fortsätter att kolgrilla.

SVT har sökt restaurangägaren för en kommentar men han vill inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.