Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan inte kränka anställdas integritet”, det menar Kommunals ordförande Zandra Michal. Foto: SVT

Kommunal: Södertäljes bakgrundskontroller bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommuns utökade bakgrundskontroller av anställda har varit omdiskuterade. Nu riktar Kommunal stark kritik mot de nya kontrollerna och menar att kommunen bryter mot lagen.

Det var i maj förra året som kommunen införde bakgrundskontroll av anställda.

Syftet med kontrollerna är att arbeta mot organiserad brottslighet inom kommunens verksamheter, och man kommer att titta på sexualbrott, narkotikabrott, våldsbrott och ekonomisk brottslighet.

Kräver tvisteförhandling

Kommunal kräver nu en tvisteförhandling med kommunen eftersom man anser att kontrollerna bryter mot Dataskyddsförordningen. Fackförbundet menar att man nu gör detta att man flertalet gånger försökt föra en dialog med kommunen utan framgång.

– Vi delar inte den bilden utan har varit öppna för dialog under hela processen, säger Ulrika Semelius Kihlgren, förhandlingschef Södertälje kommun.

Hör kommunals ordförande Zandra Michal om kritiken och hur kommunen ser på kritiken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.