• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jättelokan är en invasiv art som är giftig. Foto: TT

Ljusning i kampen mot invasiva arter

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 49 invasiva arter i svensk natur vars spridning måste stoppas eller begränsas, enligt en ny EU-förordning. Och enligt Artdatabanken har kommunerna blivit allt bättre på att bekämpa skadeväxterna.

En invasiv art är en främmande växt eller ett djur som vanligtvis inte finns i landet, men som fått hjälp av människan att till sig till Sverige.

De invasiva arterna kan till exempel vara skadliga för människor, djur och ekosystemet.

– Något som varit känt länge är mink som har haft väldigt negativ effekt på häckfåglar. Även mårdhund, som inte är etablerad i Sverige, men som ändå vandrar in från Finland.

– De bär med sig rabies och bandmask som är skadlig för människor, säger Sebastian Sundberg, konsulent vid Artdatabanken.

Kan orsaka brännskador

Jätteloka är en av de mest fruktade invasiva arterna. Växten brukar synas på vägkanter och har en giftig växtsaft som kan ge brännskador på människans hud i kombination med solljus. 

Jättelokan har synts till i flera kommuner i de östra delarna av landet. Förutom i Södertälje även i Gävle, Uppsala, Norrtälje, Arboga, Västerås, Huddinge, Stockholm och Katrineholm.

Men kommunerna har blivit allt bättre på att bekämpa skadeväxten och Sebastian Sundberg har förhoppningar inför framtiden.

– Sätter man in åtgärder snabbt kan det bli oproblematiskt att bli av med den. Är man ihärdig så kan man bli av med den inom fem till tio år, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.