Enligt sjukhusets egen Lex-Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skulle kvinnans livmoder i början av hösten ha opererats bort med titthålskirurgi, men en stor blödning tvingade kirurgerna att operera öppet.
Sökte akut – skickades hem
En vecka senare sökte kvinnan akut vård med blödningar från såret. Sjukhuset bedömde att det var ytligt och skickade hem henne med antibiotikatabletter.
Två dagar senare kom kvinnan tillbaka till akuten. Hon röntgades och läkarna upptäckte att bindväven var skadad, efter det skickas kvinnan hem.
Efter ytterligare fem dagar opererades kvinnan igen, men då skadades hennes tunntarm.
Sjukhuset: Vi gjorde fel
Sjukhuset är självkritiskt och bedömer att mängden inblandade gynekologer och oklar ansvarsfördelning bidragit till situationen.
”Vi beklagar det inträffade, och tar detta på största allvar. Arbetet med åtgärder och förbättringar är därför redan initierat”, skriver Annica Ahl, chefsläkare på Södertälje sjukhus, i ett mejl till SVT.
Sjukhuset borde ha misstänkt att fallet var allvarligt redan när kvinnan kom in till akuten första gången, kontaktat kirurg och lagt in henne i stället för att låta vårdcentralen försöka hantera såret, konstaterar sjukhuset.
Konsekvenserna för kvinnan blev ett stort lidande, inkomstbortfall för kvinnan och hennes make samt ett långvarigt vårdbehov med kvarstående men, enligt anmälan.
Svar nu i veckan
Senast på fredag ska sjukhuset ha svarat Ivo, bland annat huruvida en specifik läkare kan utgöra en fara för patientsäkerheten och hur man ska se till att alla som behöver det kan sy ihop bindväv.
– Alla ”Lex Marior” är allvarliga händelser eller risk för sådana, säger Ivo-inspektören Ann-Kristin Persson.