• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

mamma håller i sin bebis, barnmorska sitter bredvid och instruerar om amning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Svetlana Marchenko om hur hennes bröstmjölksproduktion kom igång efter att hon fått assistans på amningsmottagningen i Geneta. Foto: Moa Bergman

Färre kvinnor ammar i socioekonomiskt utsatta områden – BVC i Södertälje: ”Finns stora skillnader”

Uppdaterad
Publicerad

Amningsfrekvensen har gått ner över tid och i socioekonomiskt utsatta områden ligger den generellt lägre än i andra områden. Södertälje ligger i botten vad gäller andelen ammande mammor i länet, men på amningsmottagningen i Geneta vill man ändra på det.

– Det är väldigt viktigt att lyssna in och stötta oavsett om mamman väljer att amma eller inte, säger Jenny Andersson, enhetschef för Capio BVC och BMM Wasa, som står bakom amningsmottagningen i Geneta i Södertälje.

Långt ner bland länets kommuner

Knappt sju av tio barn födda 2021 fick någon bröstmjölk i Södertälje. Högst i länet var Vaxholm där nio av tio barn ammades eller delammades.

Södertälje är även bland de kommuner som har lägst andel helammande kvinnor i länet. Grannkommunerna Salem och Nykvarn har betydligt högre helamningsfrekvens än Södertälje. Av barn födda 2021 i Nykvarn helammades 69 procent av dem vid fyra månaders ålder. Motsvarande siffra är 49 procent i Salem och 42 procent i Södertälje.

Vill hjälpa mödrar där de är

– Det finns stora skillnader i amningsfrekvensen även inom Södertälje, man ser att amningsfrekvensen i socioekonomiskt utsatta områden är lägre. Det ser likadant ut i regionen och i hela landet, säger enhetschefen Jenny Andersson.

När amningsmottagningen i Geneta, som är ett socioekonomiskt utsatt område i Södertälje, gjorde en kartläggning över orsakerna till att det var färre som ammade i närområdet fann man att den främsta anledningen var att mammorna inte trodde att de hade tillräckligt med mjölk.

Därefter valde man att satsa på att förstärka amningsstödet till mödrarna. Numera arbetar barnavårdscentralerna i de liknande områdena Ronna och Hovsjö i Södertälje på samma sätt.

Helamning i Södertälje (födda 2021)

Så länge helammade kvinnor i Södertälje sina barn födda 2021

1 vecka: 64 %

2 månader: 51%

4 månader: 42%

6 månader: 9 %

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.