– Det är väldigt viktigt att lyssna in och stötta oavsett om mamman väljer att amma eller inte, säger Jenny Andersson, enhetschef för Capio BVC och BMM Wasa, som står bakom amningsmottagningen i Geneta i Södertälje.
Långt ner bland länets kommuner
Knappt sju av tio barn födda 2021 fick någon bröstmjölk i Södertälje. Högst i länet var Vaxholm där nio av tio barn ammades eller delammades.
Södertälje är även bland de kommuner som har lägst andel helammande kvinnor i länet. Grannkommunerna Salem och Nykvarn har betydligt högre helamningsfrekvens än Södertälje. Av barn födda 2021 i Nykvarn helammades 69 procent av dem vid fyra månaders ålder. Motsvarande siffra är 49 procent i Salem och 42 procent i Södertälje.
Vill hjälpa mödrar där de är
– Det finns stora skillnader i amningsfrekvensen även inom Södertälje, man ser att amningsfrekvensen i socioekonomiskt utsatta områden är lägre. Det ser likadant ut i regionen och i hela landet, säger enhetschefen Jenny Andersson.
När amningsmottagningen i Geneta, som är ett socioekonomiskt utsatt område i Södertälje, gjorde en kartläggning över orsakerna till att det var färre som ammade i närområdet fann man att den främsta anledningen var att mammorna inte trodde att de hade tillräckligt med mjölk.
Därefter valde man att satsa på att förstärka amningsstödet till mödrarna. Numera arbetar barnavårdscentralerna i de liknande områdena Ronna och Hovsjö i Södertälje på samma sätt.
Helamning i Södertälje (födda 2021)
Så länge helammade kvinnor i Södertälje sina barn födda 2021
1 vecka: 64 %
2 månader: 51%
4 månader: 42%
6 månader: 9 %
Källa: Region Stockholm