Foto: SVT/TT

Lösningen på skogsbränderna: Annan typ av skog

Uppdaterad
Publicerad

Torrt och varmt väder har bidragit till många skogsbränder i östra Sverige den senaste tiden. Framtidens lösning för att få bukt med skogsbränder i östra Sverige kan vara plantering av en annan typ av skog.

– Annan typ av skog som inte brinner så bra, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

En rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visar att vi kommer tvingas vänja oss vid längre perioder av brandrisk framöver. Rapporten handlar om hur klimatförändringarna påverkar risken för bränder och den visar att orsaken till skogsbränder är torrt väder i kombination med framförallt barrträd, som dominerar skogarna i de östra delarna av landet.

– Konsekvenserna man kan förvänta sig av många dagar av brandrisk är att vi kan få fler bränder, att det brinner häftigare, och att bränderna är nära varandra, vilket kan leda till resursbrist, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Finns det inte tillräckligt med brandmän alltså?

– Vi har ju de resurser vi har, man kanske behöver tänka om eller ha ett nytt system för hur man hanterar skogsbränder. Vi kanske också behöver fundera över hur vi driver vår skog, annan typ av skog som inte brinner så bra. Klimatförändringarna går långsamt så det finns mycket att göra förebyggandemässigt.

Byta skogtyp – en möjlig metod

Barrträd antänder lättare än lövträd och Leif Sandahl menar därför att framtidens lösning skulle kunna vara att skogsbrukarna planterade mer lövskog. Det är däremot dyrare än barr men enligt Sandahl finns det flera metoder för hur man skulle kunna lösa det ekonomiskt.

– Man kan höja värdet på en viss typ av skog eller subventionera med hjälp av politik. I vissa delar av landet kan det vara befogat, i alla fall att hitta nya lösningar för hur man ska hantera skogsbränder framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.