– Om något ska hända behöver vi i princip veta vem det är och ha ett erkännande för att anmäla, säger Mattias Jansson, handläggare på länsstyrelsen, samtidigt som han visar skador från olovlig mc-körning i Tornbergets naturreservat i Haninge kommun.
Vad är de största problemen med olaglig terrängkörning?
– Det blir ordentligt sönderkört vilket skadar växtligheten. Dessutom stör det både djurliv och friluftsliv.
”Finns ofta missuppfattningar vad som gäller”
Enligt Länsstyrelsen har olaglig terrängkörning förekommit länge i stora delar av Stockholms län i form av framförallt motionskörning med Enduro och nöjeskörning med fyrhjulingar.
– Det kommer säkert fortsätta. Men det är viktigt att uppmärksamma att det är förbjudet, och att vi gör vad vi kan för att få stopp på det. Folk måste bli medvetna vad som gäller. Det finns ju ofta missuppfattningar om att på egen mark, om markägaren har sagt okej eller om det bara är en kraftledningsgata man kör på så är det okej. Men det är det inte, säger Mattias Jansson.
Tyck till: Vad ska man få göra i naturreservat?
Åke • Jag bor i Riksten gamla F18 i Tullinge inte långt från Lida! Och här runt järnvägen och i gamla grustag på gångvägar och cykelvägar ja i stort sett överallt körs det cross enduro fyrhjulingar. I stort alla dagar i veckan. Mycket sönderkört. Polisen känner till problemet men gör absolut ingenting...
Terrängkörningslagen
Det är förbjudet att köra med motordrivet fordon i terräng på barmark. Motordrivna fordon är alla slags fordon som drivs med motor till exempel bilar, motorcyklar, fyrhjulingar, mopeder, snöskotrar, traktorer och andra motorredskap. Det gäller även om dessa fordon drivs med el.
All naturmark utanför vägar, till exempel skogsmark, kalfjäll, våtmarker, stränder, hedar, parker, åkrar och ängar räknas som terräng. Det gäller även stigar, vandringsleder, motionsspår och leder eller som skapats i terrängen vid till exempel skogsbruk. Det behövs inga förbudsskyltar för att förbudet mot terrängkörning ska gälla.
Källa: Naturvårdsverket