När studenten Emma Hanell från Gotland blev antagen till en maskinteknisk ingenjörsutbildning på KTH i Södertälje för två år sedan, så övergick glädjen snabbt till en stressande känsla.
– Jag var ganska orolig redan när jag hade börjat tänka att jag skulle plugga i Stockholmsområdet, jag hade har hört om hur otroligt svårt det är att få lägenhet här, säger hon.
Men hennes mål var ändå att studera på KTH och hon började ivrigt leta efter någonstans att bo.
– Jag började söka en massa studentlägenheter nära Södertälje. Jag trodde inte det skulle gå att få tag på här, säger hon.
Ställde sig i studentkön
Ganska snabbt upptäckte Emma Hanell att det kommunala fastighetsbolaget, Telge bostäder, hade en separat kö för studenter. Och när det var dags för terminsstart så erbjöds hon ett förstahandskontrakt – men valde bort erbjudandet.
– Då hade jag sett på deras hemsida att jag stod först i kö på fyra lägenheter. Och det var en annan av lägenheterna jag hellre ville ha så jag frågade om jag kunde få den istället.
Sagt och gjort. Emma fick den lägenhet hon ville ha.
– Det var en otrolig lättnad att veta att jag skulle ha tak över huvudet. Man har ju hört om folk som behöver bo på vandrarhem och hotell den första tiden innan de hittar något. Eller folk som hyr rum jättedyrt för bara några kvadratmeter, säger hon.
Hyrs ut till andra grupper
Trots att studentbostadsgarantin togs bort för några år sedan så prioriteras KTHs och Campus Telges studenter. Men det är långt ifrån alla högskolestudenter som vill flytta till kommunen. I år är det andra året i rad som Telge bostäder inte lyckas hyra ut alla sina 174 studentbostäder till målgruppen.
I novembermånad var tio av dessa lediga samt ytterligare 16 var uppsagda. De lediga lägenheterna hyrs istället ut som korttidskontrakt till andra grupper.
Varför är det svårt att locka hit studenter?
– Vi har inte det studentliv som man skulle kunna önska sig, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.
– Vi vet att många pluggar på distans och som då väljer att bo kvar där de finns från början. Sedan så bor många i Stockholmsområdet och pendlar hit istället. För att locka hit studenter så behöver det finnas en studentmiljö där man känner att det lever och rör sig många tider på dygnet. Det finns mycket att göra och dit är vi på väg.
”Stora ansträngningar nu”
Boel Godner är hoppfull och ser en vändning komma inom en snar framtid när Science park i Snäckviken invigs och 400 smålägenheter byggs i närheten.
– Vi är på god väg att bygga fram en myllrande studentstad i Södertälje i och med att KTH håller på att växa fram och ska fördubbla antalet studenter här. Vi kommer även göra stora ansträngningar tillsammans med Astra Zeneca, Scania och KTH för att få till en miljö som är fantastisk för studenter att vara i.
Kommunstyrelsens ordförande har även planer som sträcker sig bortom studietiden.
– Vi hoppas att utbildningarna som växer fram på KTH ska fyllas med ungdomar som så småningom också vill jobba på Astra Zeneca och Scania. Allt är en kedja som ska fungera.
”Attraktiva arbetsgivare”
Gotlänningen Emma Hanell trivs bra i Södertälje och kan tänka sig att bo kvar efter utbildningen – om rätt arbetstillfälle dyker upp.
– Det är flera av mina färdigutbildade kompisar som jobbar på Scania samt några på Astra. Det är absolut attraktiva arbetsgivare. Skulle jag få jobb där så skulle jag bo kvar i Södertälje, säger hon.