Foto: SVT

En tidsresa till det mörka 1800-talet

Uppdaterad
Publicerad

I samband med höstmörkret öppnade Torekällberget upp för en kväll om mörker och ljus. SVT var på plats för att kliva in i 1860-talets mörker, se skuggteater och höra om hustets spöken.

Endast ett svagt ljus från en fotogenlampa lyser upp det mörka vardagsrummet.

– Nu har vi kommit till 1860-talet och den nya moderniteten är fotogenlampan, berättar Annika Ulander, antikvarie på Torekällberget.

Kulturfredag Södertälje

På onsdagen höll muséet kvällsöppet för att skildra vårt förhållande till ljus och mörker, då och nu.

Ljuset har fått ny funktion

– När vi tänder levande ljus nu är det mer ett mys-ljus. Vi tänder kanske ljusen vid sidan av det vardagliga livet för att markera att vi är lediga. Men på 1800-talet var det ofta det enda ljuset man hade i hemmet och man hade kanske inte heller hade samma relation till ”trivsel-ljus” som vi har idag, säger Annika Ulander.

Catrin Nygård, som är värd på Torekällberget, sitter i en soffa och syr framför fotogenlampan.

– Man tände inte fotogenlampan förrän det var absolut mörkt. Då tände man bara en lampa som familjen sen samlades runt för att läsa eller arbeta, berättar hon.

Bara snälla spöken

Trots små ljuskällor var det påtagligt mörkt i det gamla 1800-tals hemmet.

– I ett sådant här gammalt hus så knäpper det och knakar, man blir lite mörkrädd så här på hösten, säger Annika Ulander.

Men hon försäkrar sig om att det bara ska finnas snälla spöken i huset.

Har du sett något spöke här?

– Jag har sett skymten av någonting, men jag vet inte vad det var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturfredag Södertälje

Mer i ämnet