Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu döms en ung kvinna för flera av bränderna i Lunagallerians garage i somras. Foto: SVT

Lunagallerians garage brann flera gånger på kort tid – nu döms tonårstjej

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av några dagar började det brinna fyra gånger i Lunagallerians garage. En yngre flicka i tonåren uppträder ”avvikande” i närheten av garaget – och snart riktas polisens misstankar mot henne. Nu döms flickan för mordbrand i tre av fallen.

Den 18 augusti 2023 görs en sökning på ”bränna en bil lättast” från flickans mobil. Samma dag börjar det brinna i Lunagallerians garage. Ingen person kom till skada men flera bilar förstördes. Dagen efter är det dags igen, och dagen efter det igen. Och ytterligare en gång, ett par dagar senare.

Andra sökningar som gjorts från hennes telefon är ”petbomb”, ”explosive ball” och rödsprit från Biltema.

Var placerad på HVB-hem

Flickan förnekar brott och i polisförhör uppger hon först att hon inte varit på plats i garaget. När hon konfronteras med bilder från övervakningskameror i centrum där man ser henne på platsen, uppger hon att hon inte minns att hon varit där.

Den nu dömda flickan har tidigare varit placerad på HVB-hem och avvikit flera gånger. I februari i år fattade socialnämnden beslut om att omedelbart omhänderta henne för tvångsvård.

Flickan var minderårig vid tiden för bränderna. Hon döms till ungdomsvård och krävs på skadestånd för förstörda bilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.