Det är Riksidrottsförbundet som låtit göra en undersökning bland allmänheten om hur de ställer sig i olika frågor som berör vadslagning och matchfixning.
När det gäller frågan om det ska vara möjligt att spela på matcher där en majoritet av utövarna är under 18 år så svarar 45 procent av de tillfrågade att de tar helt avstånd från detta, och ytterligare 10 procent tar delvis avstånd. Tretton procent är positiva till den typen av vadslagning, medan övriga svarar att de tycker varken eller eller att de inte vet vad de tycker.
– Att hålla på att spela på unga människor, att spela på att någon ska bli utvisad och liknande saker, det är att inbjuda till organiserad kriminalitet i olika former, säger Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande.
”Har inget med idrott att göra”
En av tre, eller 32 procent, tar helt avstånd till möjligheten att spela på händelser i en match som inte har direkt koppling till slutresultatet i en match, till exempel om någon spelare ska få ett gult eller rött kort. Tjugo procent tycker att man ska få spela på denna typ av händelser.
– Om man jobbar med idrott så ligger det något osunt i att hålla på att spela en sådan enkel sak som första hörnan i en match. Det kan enkelt du fixa till. Det har ingenting med idrott och seriöst spel att göra, säger Björn Eriksson.
Problem med matchfixning
Samtidigt tycker nästan varannan tillfrågad, 46 procent, att matchfixning eller uppgjorda matcher är ett problem i inom svensk idrott i dag. Elva procent tycker inte det är något problem medan övriga inte vet eller tycker varken eller.
Generellt sett är unga personer, framför allt i åldern 18-29 år mer positiva till spel än äldre personer.
Så gjordes undersökningen
Undersökningen genomfördes bland ett representativt urval personer från 18 år och uppåt. Totalt genomfördes 1 508 intervjuer.
Undersökningen genomfördes online via en slumpmässigt rekryterad panel.
Data viktades efter kön, ålder, och geografi för att resultaten ska bli representativa för den svenska allmänheten
Påståendena som ställdes var:
- Jag tycker att det ska vara möjligt att spela på fotbollsmatcher där majoriteten av idrottarna är under 18 år.
- Matchfixning/uppgjorda matcher inom idrotten är ett problem i Sverige i dag.
- Jag tycker att det ska vara möjligt att spela på händelser i en match som inte har direkt koppling till slutresultatet (t ex antalet gula kort).
- Jag tycker att det ska vara möjligt att spela på fotbollsmatcher på olika nivåer, även på de nivåer där idrottarna inte har fotboll som sitt huvudsakliga yrke.
Svarsskala:
- Instämmer helt
- Instämmer delvis
- Varken eller
- Tar delvis avstånd
- Tar helt avstånd
- Vet ej
Källa: Ipsos