Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ansvarig för matinköpen till Södertälje kommun beskriver att det blir mindre kött och ost och mer grön- och rotsaker i säsong just nu. Foto: SVT/Daniel Díaz

Tre frågor till matansvariga på kommunen: Krisen driver oss i rätt riktning

Publicerad

Inte bara privatpersoners matkasse utan även livsmedelsinköpen till offentlig verksamhet, såsom skolmat, påverkas påtagligt av inflationen. Men i Södertälje menar den ansvariga att krisen driver på en utveckling i rätt riktning.

Enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner (SKR) är det ett tufft läge för kommunerna ekonomiskt. Och framtiden ser inte ljusare ut.

– Blickar vi mot 2024 så ser läget ut att bli det värsta sedan 90-talet, med ett underskott för kommunerna på fem miljarder, säger chefsekonomen Annika Wallenskog.

Många av de ekonomiska utmaningar som kommer har kommunerna inte sett ännu, såsom ökning av hyres- och pensionskostnader, men de höga livsmedelspriserna har redan fått genomslag.

– Och det är ju jättejobbigt för de verksamheter som hanterar mycket livsmedel, säger SKR:s Annika Wallenskog.

”Det gäller att tänka till”

Åsa Cannerheim är måltidsutvecklare på Södertälje kommun och har övergripande ansvar för matinköpen till bland annat skolorna.

– Världsläget idag är jobbigt och med korta kommandon måste vi ställa om matsedlarna. Det gäller att tänka till, säger Åsa Cannerheim.

En portion skolmat får kosta 11 kronor och 80 öre och Åsa Cannerheim hoppas att det kan bli någon krona mer till nästa år med tanke på prisläget.

Hör henne om hur ekonomiska krisen påverkar inköpstänket i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.