Det är 15 studenter från olika länder som har samlats på Oaxen i Södertälje för att diskutera klimatförändringarna. När SVT besöker workshopen är de i full gång med att plocka ätbar tång längs strandkanten för att bjuda öborna på en miljömedveten måltid.
– Vi måste tänka på vad vi äter, i dagsläget är vi inte självständiga i matproduktionen och skulle inte klara oss i en krissituation, säger Anna Wallström, som är arkitektstudent vid KTH.
Men trots klimatförändringarna ser hon positivt på framtiden och tång-middagen på Oaxen är ett exempel på hur man kan använda naturens resurser på ett positivt sätt:
– Vi kan absolut skapa en egen matproduktion. Vi behöver se vilka resurser vi har naturligt och vilka som trivs i våra landskap, det finns fler ställen att odla på än bara en åker.
En lämplig plats för klimatstudier
Workshopen är ett samarbete mellan KTH och ett konstnärskollektiv i Storbritannien, och ingår som en del av en internationell masterutbildning i arkitektur och samhällsplanering.
– Oaxen är en liten ö som har tillgång till en vattentäkt, vilket är ovanligt i skärgårdsmiljö där många har problem med att få rent dricksvatten. En av sakerna vi har lärt oss är hur viktigt kalkbruket var för Sveriges utveckling och att Oaxen var en del av det, säger Anna Wallström.
Se i klippet när studenterna plockar tång.