2016 fick riksorganisationen för scouterna drygt 17 miljoner i bidrag från den statliga myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, för 2017 har den summan minskats med cirka två miljoner kronor.
– Vi jobbar för att hålla en låg avgift så att alla kan vara med i scouterna, och det här blir precis motsatt effekt, säger Katarina Hedberg, generalsekreterare på Scouterna.
”Scouterna är mitt liv”
De senaste åren har det startats 14 nya syrisk-ortodoxa scoutkårer i Södertälje – majoriteten av nyanlända. För 26-åriga Sako Maksi Schao, som har varit scout sedan barnsben, var det självklart att leta upp scouterna när han kom till Sverige från Syrien. Nu är han med i S:t Jacobkyrkans scoutkår.
– Scouterna är mitt liv. Det betyder natur, vänner – det är allt. En gång scout, alltid scout, säger han.
”Ett antal tusen mindre”
De nya kårerna är extra känsliga för det minskade bidraget, menar Katarina Hedberg.
– Det finns kårer i Södertälje som kommer få ett antal tusen kronor mindre i bidrag i år, och det kan få konsekvenser som att man till nästa läger måste ta ut mer pengar från de barn och ungdomar som följer med. Då kan det vara så att vissa inte har råd och det är olyckligt, säger hon.
Beslutet om bidrag omprövas varje år, och Katarina Hedberg har förståelse för att det kan ändras men vill ändå understryka vikten med ett starkt civilsamhälle.
– Såklart är det ingen rättighet att få bidrag, men man borde se till statens uppgifter som just en helhet. Man borde se till den effekt som scouterna och övriga civilsamhället ger genom att bygga upp och utveckla unga. Det leder också till att många nyanlända unga får en trygg bas i Sverige.
Fler sökande
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, som delar ut bidraget, tycker det är olyckligt att Scouterna blivit drabbade men poängterar samtidigt att det är en fast fördelningsmodell som används när bidragen fördelas.
– Vi har ett fast anslag som vi delar ut och beloppen beror på totalt antal sökande samt hur många medlemmar och lokalföreningar de olika organisationerna har. Och i år var det fler sökande än i fjol vilket då leder till en minskning för vissa, säger kommunikationschefen Johnny Lindqvist.
Scouterna är den organisation som får nästhögst bidrag från myndigheten.
– Jag tycker det är jättetråkigt att det har drabbat dem men samtidigt är det ingen rättighet att få bidraget. Vi omprövar beslutet varje år, säger Johnny Lindqvist.