SVT har pratat med poliserna Kristoffer Samsing som arbetar i centrala Stockholm och Jonas Packalén i Södertälje. De har båda arbetat med krogrelaterad brottslighet i många år.
– När krogarna slutar servera så tidigt hinner folk inte bli så fulla så det är ju betydligt lugnare, säger Kristoffer Samsing. Sett till samhällets resurser borde det nog aldrig serveras efter klockan 20, eller kanske 22. Med krogar öppna till 03.00 och 05.00 blir det ju alltid kaos.
Fler larm från hotellen
Men även om det generellt är lugnare så har en del av fyllebråken bara flyttat annorstädes. Parallellt med att polisen mer sällan får rycka ut till restauranger visar statistiken att utryckningarna till hotell i länet har ökat.
– Det är många som bokar rum och festar och tar narkotika. När vi kommer dit verkar ingen komma ihåg att en pandemi pågår, säger Kristoffer Samsing. Ofta är det städare som larmar.
Alkoholkonsumtion på andra håll
Hotellfenomenet känns inte igen i Södertälje. Där går hotellen på sparlåga, enligt lokala polisen Jonas Packalén. Men fyllebråken återfinns på andra ställen.
Hör Jonas Packalén berätta i videoklippet ovan.
Nya regler ersätter
Restriktionen att krogar inte får servera alkohol efter kl 20 ersätts nu av en mer omfattande restriktion där alla restauranger, caféer och krogar måste stänga klockan 20.30 för allt utom avhämtning av mat.
Alkoholstopp på restauranger
Förbudet att servera alkohol efter klockan 20 trädde i kraft den 24 december 2020.
FHM:s generaldirektör säger den 24 februari att man nu föreslår att alla serveringsställen måste stänga senast klockan 20.30, oavsett om man serverar alkohol eller inte. Förslaget går nu ut på remiss.
Källa: regeringen.se och SVT Nyheter