Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Arne Närström (S), tillträdande kommunstyrelseordförande berätta om vilka skillnaderna Salemsborna kommer märka av med Socialdemokraterna vid makten. Foto: Linda Asmar/SVT

Nedskärningar på barn och skola fick styret på fall i Salem

Uppdaterad
Publicerad

Efter att två partier lämnat den styrande alliansen i Salem ser det nu ut som att Moderaterna får kliva åt sidan – och ge plats åt ett nytt minoritetsstyre med Socialdemokraterna i spetsen.

– Detta är historiskt, säger Arne Närström (S), tillträdande kommunstyrelseordförande.

Nedskärningar i skola och barnomsorg samt kulturskolan blev för mycket för Liberalerna och Centerpartiet i Salem – som nu valt att byta lag och bilda ett nytt styre tillsammans med Socialdemokraterna och Rönningepartiet med stöd av Vänsterpartiet.

Därmed blir Moderaterna, som styrt kommunen i över 40 år, största oppositionsparti.

Moderaterna i Salem: ”Beklagligt”

”Det är beklagligt att detta sker, vi ser en tydlig vänstersväng i Salem-politiken” skriver moderaternas gruppledare Rickard Livén, som nu tvingas lämna posten som kommunstyrelsens ordförande.

Han vill i dagsläget inte ställa upp på en intervju med SVT.

– Liberalerna gick till val på att satsa på skolan, men det finns en gräns på hur mycket det går att spara på Salems skolor. Det, tillsammans med samarbetssvårigheter när vi försökt få gehör för vår politik, gör att vi väljer att lämna allianssamarbetet, säger Liberalernas gruppledare Johanna Liljedahl (L), i ett pressmeddelande.

Hör Arne Närström (S), oppositionsråd och tillträdande kommunstyrelseordförande, kommentera svängningen i Salemspolitiken, i klippet ovan.

– Vi är lite oroliga för vad det kommer innebära. Socialdemokraterna vill höja skatterna, det tror inte jag att majoriteten av Salemborna vill ha, säger Pernilla Schubert (KD) som nu bildar opposition med Moderaterna.

Även Sverigedemokraterna ingår precis som tidigare i oppositionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.