Det var sommaren 2022 och turbinen skulle genomgå en större översyn. Något som görs vart sjätte till vart åttonde år och som man förberett inför i två års tid.
Planen var att stoppa elproduktionen under en kortare tid.
– Men efteråt upptäckte vi höga vibrationer i turbinen vilket gjorde att vi var tvungna att stoppa den och öppna upp den på nytt, säger Robert Tingvall, som tillträdde som vd på Söderenergi i höstas.
Söderenergi ägs av kommunerna Botkyrka, Huddinge och Södertälje. Stoppet blev flera månader längre än planerat och sträckte sig över vintern när elpriserna rusade, vilket SVT berättat om tidigare.
Tvist mellan parterna
Sedan dess har Söderenergi tvistat med Siemens energy, som levererat turbinen och som ansvarar för underhållet av den, om vem som ska stå för haveriet.
Förutom kostnader för återställandet av turbinen som hålls hemliga, så rör det sig bland annat om 270 miljoner kronor för förlorad elproduktion, elinköp – samt ytterligare miljoner för bland annat juridisk och teknisk expertis.
För att slippa ta ärendet till domstol så har Söderenergi och Siemens valt att förlikas. SVT kan nu avslöja att Söderenergi tvingas ta den största smällen. Detta trots att bolaget anser att ansvaret för servicen låg på Siemens – som inte vill kommentera det inträffade och hänvisar till företagshemligheter.
Totalt har haveriet inneburit ett minusresultat som motsvarar en femtedel av bolagets omsättning vilket tvingat ägarkommunerna Södertälje, Botkyrka och Huddinge, att tillskjuta hundratals miljoner.
I klippet ovan avslöjar SVT vad Söderenergi och Siemens enats om – och hur Söderenergis vd ser på det.
Igelstaverket
Igelstaverket är Sveriges fjärde största fjärrvärmeproducent med cirka 150 anställda.
Det ägs av Söderenergi AB som i sin tur ägs av Huddinge och Botkyrka kommun via Södertörns Energi och av Södertälje kommun via Telge.
Igelstaverket tillverkar fjärrvärme för cirka 300 000 personer, kontor och industrier i Stockholmsregionen, samt producerar el motsvarande förbrukningen i 100 000 hushåll. Den säljs direkt till den nordiska elbörsen.
Källa: Söderenergi