Nu öppnar KRIS i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar verksamheten KRIS i Södertälje – föreningen som ska stötta, hjälpa och motivera människor som brottas med kriminalitet och missbruk att bygga upp ett nytt liv. KRIS startas utan större finansiella medel, men har fått stöd från bland annat IOGT-NTO, som bidragit med lokal.

För att arbeta med de problem som finns i Södertälje vad gäller kriminalitet, missbruk och utanförskap startar nu KRIS, Kriminellas revansch i samhället, i Södertälje. Föreningen finns representerad på flera håll i landet, och kommer nu även att hålla till i IOGT-NTO:s lokaler i Södertälje.

KRIS idé är att hjälpa människor som friges från fängelse att hålla sig borta från kriminalitet och droger genom att erbjuda dem ett nytt hederligt och drogfritt socialt nätverk. Föreningen arbetar bland annat med att möta upp personer som friges efter ett fängelsestraff, för att de inte ska falla tillbaka på gamla bekantskaper och in i tidigare destruktiva sammanhang.

”Det händer mycket i Södertälje”

Det är Jacob Fraiman som står bakom initiativet. Han har själv ett förlutet inom kriminalitet och missbruk och är i dagsläget anställd av KRIS Stockholm, men eftersom han bor i Södertälje upplever han det logiskt att starta upp en verksamhet även här.

– Jag tycker att det händer väldigt mycket i Södertälje, så den här verksamheten behövs. Vi försöker att arbeta mycket med att människor inte ska gå tillbaka till ett destruktivt beteende, och även hjälpa folk som vill lämna ett kriminellt gäng eller organiserad brottlighet, säger han.

Krav för medlemsskap

Kraven för att hämta en fånge som friges är att denne själv tagit kontakt med föreningen, är medlem i KRIS och verkligen vill satsa på ett liv utan droger och kriminalitet.

– Vi vill i första hand att folk ska komma till KRIS och känna sig välkommna och arbeta med sig själva. Sedan har vi fyra deviser, som är hederlighet, drogfrihet, kamratskap och solidaritet, berättar Jacob Fraiman.

Sökte bidrag hos kommunen

När nu KRIS Södertälje ansökte om verksamhetsstöd hos socialnämnden på nära 800.000 kronor, som skulle gå till bland annat löner, materialkostnader, anstaltsbesök och aktiviteter för medlemmarna, fick de avslag, med motiveringen att nämnden redovisat ett kraftigt ekonomiskt underskott för förra året.

Men Jacob Fraiman ställer sig positiv till föreningens framtid och tror att ett nära samarbete med med olika myndigheter på orten kommer med tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.