Trots nya lagen – få unga gängkriminella döms till fotboja med husarrest

Uppdaterad
Publicerad

Efter snart två år med lagen om ungdomsövervakning med fotboja för 15-17 åringar, så är det få ungdomar som dömts, och de som dömts, är ofta 17 år eller fyller 18 år under strafftiden. En majoritet har begått andra brott än de som förknippas med gängkriminalitet.

När nästan två år gått har relativt få, 100 personer, haft eller har straffet ungdomsövervakning med fotboja. De flesta kommer från Stockholms län.

Av 100 är det endast sex personer som inte skött reglerna.

– De flesta har verkställt sin påföljd som förväntat. Det är en ingripande påföljd och vi jobbar nära och styr upp vad ungdomarna ska göra om dagarna. Vi jobbar också nära polis och socialtjänst, säger Maria Svantesson, nationell samordnare för ungdomsövervakning, Kriminalvården.

Även drogtest och KBT-terapi

Att frivården, en del av Kriminalvården ansvarar för ungdomar under 18 år är relativt nytt sedan lagen infördes i januari 2021. Den som dömts kontrolleras med hjälp av en elektronisk fotboja. Exempelvis så behöver man vara hemma på helgen och kan begränsas från att vara på vissa platser. Ungdomarna måste även ta regelbundna drogtester och gå på KBT-terapi.

I videon hörs mer om vilka erfarenheter som finns och vilka brott ungdomarna dömts till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.