Foto: SVT/TT

Nyanlända utnyttjas på svarta bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända som väljer att fixa eget boende utnyttjas ofta på svarta hyresmarknaden. I Södertälje är det i många fall enda sättet att få bostad.

Södertälje är en av de kommuner i landet som under lång tid tagit emot många flyktingar från Syrien. Sedan kriget bröt ut har över 3.500 syrier som fått uppehållstillstånd, bosatt sig här. Och idag bor det ytterligare 1.700 asylsökande, bara från Syrien, här.

Sju års kö

Flyktingarna har valt att bosätta sig i en kommun där genomsnittstiden för att få en bostad är sju år vilket gör att majoriteten hamnar långt bak i kösystemet. Ändå fortsätter nyanlända att söka sig till Södertälje då många har släkt och vänner där.

#BOSTADSÖKES

Tillströmningen av folk rimmar illa med bostadsbyggandet som inte har hållit samma jämna takt. De senaste fem åren har det bara byggts 215 hyresrätter i kommunen.

”Har inget annat val”

SVT Nyheter har kartlagt den svarta hyresmarkanden i Södertälje. Vi har talat med ett 15-tal nyanlända och samtliga vittnar om att det råder bostadskaos då hyresmarknaden nästintill är obefintlig för dem.

– Vi har inget annat val än att hyra svart, man är tvungen, säger Laith Doushe, som kom till Sverige för tre år sedan.

Anledningen till att det blev Södertälje för hans del var att flera familjemedlemmar redan bodde här.

Organiserad svarthandel

Det stora trycket på bostadsmarknaden har banat väg för en utbredd svart hyreshandel som blir alltmer organiserad i Södertälje.

Idag finns det personer som försörjer sig som svartmäklare genom att de matchar bostadssökande med folk som vill hyra ut alternativt sälja, sitt förstahandskontrakt. Genom att lägga på flera tusen kronor på månadshyran samt ta ut en förmedlingsavgift, så gör svartmäklarna en stor förtjänst.

– Det finns många svartmäklare här, jag har själv haft kontakt med flera. De utnyttjar vår utsatthet, säger Samer Malki.

Den stora efterfrågan gör att svartmäklarna kan ta ut ockerhyror vilket i sin tur leder till att de nyanlända ofta bor många ihop för att kunna ha råd.

Samer Malki har dåliga minnen av trångboddhet från sitt första år i Sverige då han, hans fru och två barn, bodde hos systern ihop med ytterligare en familj.

– Vi bodde 15 personer i en lägenhet, säger han.

Han tystnar en stund, blickar bort, innan han fortsätter:

– Det var väldigt jobbigt och tärande. Men vad kunde vi göra när det inte gick att hitta något annat? säger han.

Boverket: ”Allvarligt”

Boverket, som i höstas gav ut rapporten ”Boendesituationen för nyanlända” där Södertälje studerats närmare, är oroade över situationen.

– Det är allvarligt när ett system, som bostadsmarknaden är, börjar få drag av korruption. Att det går att muta sig till eller att betala svarta pengar för en lägenhet, säger Micael Nilsson, på Boverket.

Han menar att det urgröper förtroendet för samhället och att det kan få långsiktiga konsekvenser.

– Det kan vara svårt att få tillbaka förtroendet när människor känner ”varför ska jag respektera och stå i den här lägenhetskön när ingen annan respekterar den? Jag måste också försöka ta mig förbi.”, säger han.

EBO-lagen stoppas

Den omstridda lagen om eget boende, EBO, som gör att flyktingar fritt får välja vart i landet de vill bosätta sig, gynnar den svarta bostadsmarknaden, menar Boverket som nu vill se en lagändring.

– Man måste styra det här, det måste nog bli så att i vissa kommuner så måste man sätta stopp för EBO-boendet under åtminstone en temporär tid, säger han och tillägger:

– Om man inte kan uppvisa att man har ett schysst boende när man kommer dit.

”Känner ingen utanför Södertälje”

Men Laith Doushe är skeptisk till förslaget.

– Kommer man från ett krig och mår dåligt så behöver man träffa släkt och vänner. Man kan inte åka till typ Kiruna och bo själv. Risken är stor att man istället blir deprimerad och aldrig kommer ut i jobb, säger han och tillägger:

– Många av oss känner inte en enda person utanför Södertälje så omständigheterna har gjort att vi sökt oss hit  Men det betyder inte att de som redan bor här ska utnyttja oss. De borde hjälpa istället.

Hjälp oss granska

Har du tips kring vad vi borde kolla närmare på?

Hör av dig till: linda.asmar@svt.se eller 08-784 00 30.

Självklart får du vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet